Volledig scherm
PREMIUM
Sigrid Muusse raakte door een parasiet haar rechteroog kwijt. © Joost Hoving

Lenzendraagster raakt oog kwijt: Die parasiet zit in ons drinkwater

Lenzendraagster waarschuwtSigrid Muusse uit Boskoop wil alle lenzendragers waarschuwen: nooit je lenzen afspoelen met kraanwater. Door een parasiet is zij nu haar rechteroog kwijt.

,,Dit is zó eng.'' Sigrid Muusse (52) houdt een glas water omhoog. ,,Die parasiet zit gewoon hier in. Ik heb niet in een vervuilde rivier in Midden-Amerika gezwommen of zo.'' En daarom wil ze haar verhaal doen: om mensen te wijzen op de onvoorstelbare risico’s die de combinatie contactlenzen en (kraan)water met zich meebrengt. Dat wat haar is overkomen, iedereen kan gebeuren. Dat het geen kwestie is van slechte hygiëne of eigen schuld, hooguit van onwetendheid.

,,Sinds mijn 18de draag ik harde contactlenzen. Mijn ogen worden regelmatig gecontroleerd en ik ben altijd zorgvuldig geweest met schoonmaken. Reinigen, afspoelen onder de kraan en dan in de bewaarvloeistof. Zo had ik het geleerd.''

Zonder lenzen is Sigrid ‘zo kippig als wat’. ,,Bij alles wat ik deed, hield ik mijn lenzen in. Ook bij zwemmen en douchen.'' Ze krijgt eens een oogontsteking, maar is er op tijd bij; met wat druppelen is het leed snel geleden.