Volledig scherm
Léonie Sazias, tv-bekendheid © anp

Léonie Sazias hoog op kieslijst bij 50Plus

TV-persoonlijkheid van weleer Léonie Sazias is de hoogste nieuwe binnenkomer op de kieslijst van 50Plus. Sazias (59) is tegenwoordig vooral actief als lokaal politica. Zij zal plaats 2 bezetten, gelijk achter lijsttrekker Henk Krol.

Dat heeft 50Plus vanmiddag op een persconferentie bekendgemaakt. Andere opvallende namen zijn Corrie van Brenk (56), landelijk vakbondsbestuurder en sectorhoofd FNV Zorg & Welzijn, op plek 4 en Emile Bode (62) op plaats 7. Bode is een voormalig journalist van De Telegraaf.

Landelijke bekendheid
Sazias kreeg landelijke bekendheid als omroepster en presentatrice van talrijke radio- en tv-programma's  bij Veronica, AVRO, TROS en Omroep MAX. Ze is volgens 50Plus vooral deskundig op het gebied van de zorg, zowel door in haar raadswerk als privé opgedane ervaring.

Volledig scherm
Vakbondsleidster Corrie van Brenk (r) © anp

Van Brenk loopt al jaren mee in de top van de vakbeweging. Tot een fusie was zij de laatste voorzitter van de 340.000 leden tellende AbvaKabo. Deze bond had in het verleden felle kritiek op de pensioenplannen, de hoge werkloosheid en de bezuinigingen van het kabinet.

Bode werkte vele jaren voor De Telegraaf en was voor deze krant ook politiek verslaggever en chef Haagse redactie. Hij heeft diverse boeken op zijn naam staan, maar ook vele huishoudgidsen. Hierdoor heeft Bode een grote schare fans bij de doelgroep van 50Plus opgebouwd.

Top 10 kieslijst 50Plus

1. Henk Krol (66), Eindhoven
2. Léonie Sazias (59), Hilversum
3. Martin van Rooijen (74), Oegstgeest
4. Corrie van Brenk (56), Utrecht
5. Gerrit Jan Pieter van Otterloo (67), Den Haag
6. Simon Geleijnse (42), Den Haag
7. Emile Bode (62), Ophemert
8. Wilma Schrover (56), ’s-Hertogenbosch
9. Maurice Koopman (73), Amersfoort
10. Rob de Brouwer (71), ’s-Hertogenbosch

Geen zetelroof
Opmerkelijk: alle kandidaten van 50Plus hebben 'schriftelijk en in eigen bewoordingen' toegezegd bij een eventuele breuk met de nieuwe fractie hun zetel ter beschikking van de partij te zullen stellen en geen zetelroof te zullen plegen. Enkele jaren geleden liep Kamerlid Norbert Klein weg bij 50Plus en nam zijn Kamerzetel mee.

Voor de komende Tweede Kamerverkiezingen hebben zich 106 kandidaten voor de lijst van 50PLUS gemeld. De hoogst geplaatste kandidaten gaan begin januari een week met elkaar op een heisessie.

In de meest recente peilingen staat 50 Plus rond de negen zetels richting de Kamerverkiezingen van 15 maart.