Volledig scherm
© Hollandse Hoogte

Leraar basisschool is laag salaris zat

15.000 leraren in het basisonderwijs zijn hun lage salaris en de grote klassen zat en hebben zich aangesloten bij een protestbeweging.

Quote

We hebben dezelfde opleidings­graad als docenten in het voortgezet onderwijs, maar we verdienen honderden euro's minder

Paul de Brouwer

Een groeiende groep basisschoolleraren heeft er genoeg van om honderden euro's per maand minder te verdienen dan collega's op de middelbare school. Ze willen gelijke lonen en kleinere klassen.

De beweging is op gang gekomen nadat de Arnhemse basisschoolleraar Paul de Brouwer vorige week de Facebookgroep 'PO in actie' opende. Sindsdien hebben zich 15.000 leraren aangemeld die zijn pleidooi steunen. ,,Mijn doel is bewustwording over de ongelijkheid", zegt De Brouwer. ,,We hebben dezelfde opleidingsgraad als een tweedegraadsdocenten in het voortgezet onderwijs en ons beroep is zwaarder door de vele niveauverschillen in de klas, maar we verdienen honderden euro's minder."

Het gros van de basisschoolleraren verdient na vijftien jaar bijna 3.500 euro bruto per maand. Daarna staat hun loon stil. Voor docenten op de middelbare school kan het salaris oplopen tot bijna 4.000 euro en zij groeien gemakkelijk door naar hogere schalen waarin de lonen oplopen tot bijna 5.300 euro bruto per maand.

,,Niemand kan een goed antwoord geven op de vraag waarom wij minder verdienen", zegt Thijs Roovers, een Amsterdamse basisschoolleraar. ,,De vakbonden doen er niets aan."

Tegenhouden

Quote

Er wordt binnen de Facebook­groep al gesproken over acties en staken

Paul de Brouwer

Vakbond CNV Onderwijs zegt al jaren te pleiten voor meer handen in de klas en om de salarissen dichter bij elkaar te krijgen. Voorzitter Loek Schueler wil dat doorstromen naar een hogere salarisschaal gemakkelijker wordt in het lager onderwijs. Ze wijst er ook op dat er de afgelopen twee jaar 5 procent bij is gekomen voor basisschoolleraren. De Brouwer: ,,5 procent van weinig is nog steeds niet veel."

Roovers benadrukt dat het salaris niet leidend moet zijn om het onderwijs in te gaan. ,,Maar het moet je ook niet tegenhouden." Hij vermoedt dat dat nu wel het geval is en dat is ongunstig nu er een lerarentekort is. De Brouwer: ,,Er wordt binnen de Facebookgroep al gesproken over acties en staken."