Volledig scherm
Basisschoolleraren vinden dat ouders hun kinderen in de vakantie moeten bijspijkeren. © Koen Verheijden

Leraren adviseren: blijf stampen tijdens de vakantie

Ouders moeten hun kinderen tijdens de zomervakantie bijspijkeren. Dat vinden basisschoolleraren. In het nieuwe schooljaar hebben ze wekenlang nodig om de leerlingen weer op het juiste niveau te krijgen. 

De leraren constateren dat ouders minder tijd steken in lezen, rekenen en schrijven met hun kinderen. Daardoor hebben meer leerlingen na de zomervakantie hulp nodig om weer op het niveau van daarvoor te komen. Ze kennen de tafels niet meer, lezen langzamer of zijn complete lessen van vóór de vakantie vergeten. ,,Zeker 70 procent van de leerlingen in de klas heeft na de zomer behoorlijk wat herhaling nodig. Als ze het niet onderhouden, zakt het weg'', constateert Annette Heermans, juf van groep 4, uit Haarlem. 

Quote

Zeker 70 procent van de leerlingen in de klas heeft na de zomer behoorlijk wat herhaling nodig

Annette Heermans, juf van groep 4

Schooldirecteuren ervaren dat als een probleem, merkt voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). ,,Scholen zien die zes weken vrij als een onderbreking in de continuïteit van het leren. Dan vragen ze ouders om zelf met de kinderen te werken.'' Ook richten schoolbesturen bijvoorbeeld zomerscholen voor basisschoolkinderen op. 

Vooral voor kinderen die moeite met de lesstof hebben, is het belangrijk dat ze  tijdens de vakantie blijven oefenen. Bovendien geldt dat kinderen van groep 3 en 4 veel nieuwe dingen leren, zoals letters, lezen en rekenen, die er nog niet geautomatiseerd in zitten. Daardoor raken de leerlingen tijdens een zomervakantie de nieuw geleerde stof snel kwijt.   

Zielig

 ,,Ouders vinden het tegenwoordig zielig om de kinderen tijdens de vakantie iets voor school te laten doen. Die vinden dat ze moeten uitrusten en niets hoeven'', merkt Linde Spiering, juf van groep 3/4 uit Middelstum. ,,Maar dat leren hoeft niet dwangmatig aan tafel, dat kan spelenderwijs. Ga met ze koken, laat ze een recept lezen. Het is pas zielig als die kinderen terugkomen, de letters niet meer weten en hun klasgenoten zeggen: weet je dat niet meer? Dat veroorzaakt een deuk in hun zelfvertrouwen.''  

Quote

Het is pas zielig als die kinderen terugkomen, de letters niet meer weten en hun klasgeno­ten zeggen: weet je dat niet meer?

Linde Spiering, juf van groep 3/4

Leerkrachten geven regelmatig zomerwerk mee, maar merken dat lang niet alle ouders en kinderen daar iets mee doen. ,,We vragen altijd werkbladen terug, maar tachtig procent wordt niet ingeleverd. Terwijl al die herhaling op school zonde van de tijd is'', aldus intern begeleider Tineke Ingwersen uit Aerdenhout.

Deskundigen hebben hun twijfels over de noodzaak van schoolwerk tijdens de zomervakantie.