Volledig scherm
Er komt een nieuwe staking voor basis- en middelbare scholen. © ANP

Leraren leggen opnieuw werk neer uit woede om tekort

Onderwijsvakbonden gaan op 6 november staken voor eerlijker salarissen, minder werkdruk en uit woede om het groeiende lerarentekort. Dat besluit is vanochtend genomen nadat duidelijk werd dat een Amsterdamse basisschool door een tekort aan leraren de deuren sluit.

Met de staking voeren de onderwijsbonden (AOb, CNV Onderwijs, AVS, FVoV en FNV) de druk op het kabinet op om met extra geld over de brug te komen. Al voor de zomervakantie lanceerden ze een noodpakket van 423,5 miljoen euro extra om de problemen in het onderwijs te kunnen tackelen. ,,Tot nu toe is daar geen wenselijke reactie op gekomen. Daarom gaan we weer staken”, verklaart Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). 

Het besluit valt op een roerig moment. Gisteren maakte het Amsterdamse schoolbestuur Stichting Sirius bekend dat een basisschool gaat sluiten door een structureel tekort aan leerkrachten. De 16e Montessorischool krijgt het niet meer voor elkaar de leerlingen goed onderwijs te geven. Het is de eerste school waarvoor het lerarentekort de genadeslag betekent. 

Uitnodiging

Op dezelfde dag accepteerde premier Mark Rutte een uitnodiging om met de onderwijsbonden en schoolbesturen rond de tafel te gaan. Hij gaat zich met de problemen in het onderwijs bemoeien nadat hij de toezegging deed om te zoeken naar een eenmalige investering voor basis- en middelbare scholen. Dat gesprek staat voor 16 oktober in de agenda. 

De onderwijsbonden willen dat gesprek niet afwachten en kondigden zojuist tóch een staking aan. ,,Incidenteel geld is niet hetzelfde als het noodpakket dat we op tafel hebben gelegd. Als de premier met een voorstel komt, zullen we wegen of dat een antwoord is op onze vraag of dat we de staking doorzetten’’, aldus Van Haren. 

Aan de staking doen zowel basis- als middelbare scholen mee. Ook schoolleiders sluiten zich voor het eerst officieel aan. Het noodpakket is bedoeld voor hogere salarissen om de kloof tussen het primair en voortgezet onderwijs te dichten. De datum is zo gepland dat de leraren nog vóór de behandeling van de onderwijsbegroting hun stem laten horen. Hoe de staking er precies uit gaat zien, willen de bonden nog niet zeggen. Daarover wordt de komende tijd meer bekend. 

Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs noemt staken ‘ieders goed recht'. Hij benadrukt dat er momenteel al geld beschikbaar is voor lonen in het basisonderwijs. Het gaat om 285 miljoen euro per jaar voor loon- en prijsbijstelling.  Ook benadrukt hij dat er de afgelopen jaren al 270 miljoen euro bij is gekomen voor de lerarensalarissen en 333 miljoen om de werkdruk te verlichten. ,,Het is een behoorlijk hoog bedrag aan het worden. Als men zegt: het kabinet doet niets voor het onderwijs, dan pareer ik dat met de feiten.”

Volledig scherm
Of de leraren weer naar het Malieveld gaan om te protesteren, is nog niet bekend. © ANP

Verschrikkelijk

De sluiting van de Amsterdamse basisschool is een nieuw hoofdstuk in het boek lerarentekort. De Algemene Onderwijsbond (AOb) noemt de situatie afschuwelijk. ,,Maar we wisten dat het eraan zat te komen’’, zegt woordvoerder Simone van Geest. ,,We waarschuwen al heel lang. Als er dan niets gebeurt, is dit het gevolg.’’ Om die reden kondigen de onderwijsbonden een staking aan op 6 november voor zowel het primair- als voortgezet onderwijs. 

Ook sectororganisatie PO-Raad vindt de sluiting van de Amsterdamse basisschool verschrikkelijk. ,,Het gaat nu om één school, maar de situatie staat niet op zichzelf. Op veel meer plekken in het land is de nood hoog en de PO-Raad vreest dan ook dat het sluiten van een school door personeelstekorten overal kan gebeuren. Het toont de ernst aan van de tekorten en de noodzaak dat dit probleem topprioriteit wordt bij het kabinet’’, reageert een woordvoerder. 

Het lot van de Amsterdamse basisschool is tekenend voor de deplorabele staat waarin het basisonderwijs inmiddels verkeert. Landelijk zijn er ruim 1400 onvervulde lerarenvacatures en de onderwijskwaliteit kan niet meer worden gegarandeerd. Schoolbesturen vragen ouders om begrip voor dagen dat hun kinderen door het tekort thuis moeten blijven en een 4-daagse schoolweek ligt uit nood op de loer.

Kijk De Ochtend Show to go over het lerarentekort: