Volledig scherm
PREMIUM
Leraren maken zich al langer zorgen over hun leerlingen en hebben al diverse keren gestaakt © ANP

Leraren maken zich grote zorgen over generatie kinderen die nu op school zit

Leraren maken zich grote zorgen over de generatie kinderen die nu op school zit. Ze zien hoe de leerresultaten van hun leerlingen achteruit hollen door het lerarentekort. ‘Kinderen zijn huiverig om een band aan te gaan met een leraar, omdat ze toch steeds vertrekken.’

Tot haar verdriet hoorde schooldirecteur Marijke van Amersfoort het een leerling zeggen: ,,We hebben nu wel een juf, maar ze gaat toch weer weg.” Het was een jongetje uit groep 5 dat de zoveelste invaller in zijn klas zag staan. Nu, twee jaar later, zit hij in groep 7 en heeft hij ‘een wereldmeester'. ,,Maar het eerste dat hij vroeg, was of de meester wel zou blijven. Kinderen zijn huiverig om een band aan te gaan met een leraar. Terwijl juist een goede relatie zo belangrijk is om tot leren te komen", zegt Van Amersfoort. 

De onderwijskwaliteit staat zwaar onder druk. Dat blijkt uit een enquête van CNV Onderwijs en deze krant onder drieduizend leraren, onderwijsondersteuners en schooldirecteuren van basis- en middelbare scholen. Door het lerarentekort ziet negentig procent van de respondenten dat het kennisniveau van kinderen op taal en rekenen daalt. Ook bij overige vakken ziet bijna zestig procent achteruitgang. De leerlingen scoren minder goed op toetsen, krijgen te weinig tijd om de lesstof onder de knie te krijgen en lijden onder de vele wisselende gezichten voor de klas als hun leerkracht uitvalt.

 1. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”