Volledig scherm
Basisschoolleraren strijden door totdat ze 1,4 miljard euro hebben binnengesleept voor betere salarissen en een lagere werkdruk. © ANP

Leraren zetten minister voor blok; meer geld of nieuwe staking

Basisschoolleraren gaan op 12 december weer de hele dag staken als Onderwijsminister Arie Slob niet met extra miljoenen over de brug komt. Ze stellen de minister een ultimatum tot 5 december. 

Leraren, onderwijsbonden, schoolleiders én schoolbesturen (PO Front) stoppen niet met actievoeren totdat ze de door hun gewenste 1,4 miljard euro voor betere salarissen en verlaging van de werkdruk hebben binnengesleept. De sector neemt naar eigen zeggen geen genoegen met de 720 miljoen euro die de nieuwe regering tot dusver in het vooruitzicht heeft gesteld. 

En dus kondigen ze nieuwe acties aan. Aanstaande dinsdag zetten ze de nieuwe Onderwijsminister Slob voor het blok. Hij krijgt een maand de tijd om met een kleine 700 miljoen euro over de brug te komen. En 5 december debatteert Slob met de Tweede Kamer over de onderwijsbegroting zoals die door het nieuwe kabinet is gemaakt. Daarin willen de basisscholen en leraren extra miljoenen zien. 

Waarschijnlijk gaan een paar honderd leraren op woensdag 29 november met Slob in gesprek tijdens een zogenoemde meet up. Die bijeenkomst wordt live uitgezonden, zodat leerkrachten in het hele land kunnen meekijken en via sociale media kunnen meepraten. Ze onderbreken hun werk voor 1 à 1,5 uur. 

Ultimatum

Als Slob zich niet aan het ultimatum houdt, leggen leraren op 12 december weer de hele dag het werk neer. Ouders moeten weer zelf opvang voor de kinderen regelen, hoewel de leraren deze ronde niet naar een manifestatie in Den Haag hoeven. 

Ook valt te bezien hoe scholen omgaan met het doorbetalen van de salarissen. De PO Raad geeft daarover geen advies meer aan de schoolbesturen. Zij beslissen zelf of ze de leraren tijdens de staking betalen of dat ze aanspraak moeten maken op de stakingskas van de vakbonden. 

Als de regering ook na die stakingsdag niet met meer geld komt, volgt van januari tot en met juni een kettingactie, waarbij steeds een andere regio de schooldeuren dicht houdt. Zo hopen de actievoerende leraren en scholen de druk op de ketel te houden. 

Eerder kondigden de leraren van PO in Actie aan twee dagen te willen staken in november. Ze kregen echter niet alle neuzen van PO Front dezelfde kant op. 

Zo ging de lerarenstaking op 5 oktober er aan toe: