Volledig scherm
Leraren op basisscholen gaan op donderdag 5 oktober de hele dag staken. © Flip Franssen

Lerarenstaking: basisscholen dicht op 5 oktober

Leraren op basisscholen gaan op donderdag 5 oktober de hele dag staken. De onderwijsvakbonden AOB en CNV roepen alle juffen en meesters op zich aan te sluiten bij de staking, die onder aanvoering van PO in actie op poten is gezet. Inzet van de staking is een hoger salaris en een lagere werkdruk voor basisschoolleraren.

Ouders van leerlingen in het basisonderwijs moeten zelf voor opvang van hun kinderen zorgen. De PO Raad, de grootste koepelorganisatie van schoolbesturen, adviseert ouders om hun kinderen thuis te houden. Leraren die niet meedoen aan de staking, kunnen gevraagd worden om op school opvang te verzorgen en scholen kunnen ook externe opvang inhuren voor kinderen die niet thuis kunnen blijven. De kosten voor de externe opvang zijn voor de ouders.

1,4 miljard

Volledig scherm
Jan van de Ven © Ed van Alem

De enige manier om de staking af te wenden, is dat er voor 5 oktober 1,4 miljard euro wordt toegezegd door de formerende partijen of het nieuwe kabinet als dat er in de tussentijd is. ,,Er moet 900 miljoen bij komen voor salarissen en 500 miljoen om de werkdruk te verlichten”, zegt Jan van de Ven, leraar op een basisschool in Overloon en een van de initiatiefnemers van PO in actie, een landelijke beweging van 43.000 juffen en meesters die begin dit jaar begon te protesteren tegen de lerarensalarissen en werkdruk op basisscholen.

Volgens de leraren is dat hogere salaris nodig, omdat de lonen in het basisonderwijs een stuk lager liggen dan in het voortgezet onderwijs of bij andere hbo-banen. ,,We vragen geen gouden toiletten of dure leaseauto’s, we vragen gewoon om redelijkheid, om wat nodig is.”

Als er ook na 5 oktober niet aan de eis wordt voldaan, volgen er meer acties. Welke dat zijn, is nog niet besloten.

Verwaarloosd

Meer dan de helft van de schoolbesturen staat achter de actie van 5 oktober, blijkt uit een peiling van de PO Raad. 60 procent ondersteunt de staking, 30 procent laat de keus aan de leraren en 10 procent verbiedt het. Woordvoerder Ad Veen benadrukt dat het bijzonder is dat werkgevers een staking steunen. ,,Het water staat ons zwaar aan de lippen. Het is moeilijk om mensen te vinden voor het basisonderwijs. We zijn zwaar verwaarloosd.”

Premier Mark Rutte heeft beloofd dat het nieuwe kabinet extra geld voor lerarensalarissen vrij maakt. Het is niet bekend hoe veel. Van de Ven: ,,Een fractie van 900 miljoen is niet genoeg.’’

Voor stakende leraren wordt op donderdag 5 oktober in het Zuiderpark in Den Haag een manifestatie gehouden.