Leuk, al die windmolens op zee, maar zijn alle bruinvissen straks doof?
videoDe Noordzee wordt de komende jaren volgebouwd met windmolens. Zelfs de windmolenbouwers maken zich zorgen over de gevolgen voor dieren. Want hoeveel vogels vliegen zich bijvoorbeeld tegen de wieken te pletter?
Daar is nog veel te weinig over bekend, zegt woordvoerder Hilbert Klok van de brancheorganisatie van de windmolenindustrie (NWEA). ,,Onder een windmolen op land zie je de vogels liggen die er tegenaan zijn gevlogen. Op zee zie je de slachtoffers niet.''
Onder een windmolen op land zie je de vogels liggen die er tegenaan zijn gevlogen. Op zee zie je de slachtoffers niet
De paar windmolenparken die nu in de Noordzee staan, vallen in het niet bij wat nog komen gaat. Stonden vorig jaar in het Nederlandse zeedeel 289 turbines, in 2050 zullen dat er minstens tien keer zoveel zijn. In het uiterste scenario is dan een kwart van de Noordzee volgebouwd met draaiende kolossen, voorspelt het Planbureau voor de Leefomgeving.
Dove bruinvissen
Alleen al de bouw daarvan kan talloze vissen en zeezoogdieren als zeehonden, bruinvissen en tuimelaars het leven kosten, blijkt uit een rapport dat stichting De Noordzee gisteren heeft gepubliceerd. ,,Het heien van die enorme palen geeft onder water heel veel herrie. Daar hebben bijvoorbeeld bruinvissen, die navigeren op hun gehoor, enorm veel last van”, verklaart directeur Floris van Hest van de natuurorganisatie. De heiherrie - die tot tot wel honderd kilometer verderop te horen kan zijn - kan ze doof maken, hun gedrag verstoren en zelfs dieren doden.
Als die torenhoge molens er eenmaal staan, vormen ze vooral voor vogels en vleermuizen een groot risico, blijkt uit het rapport. Zij kunnen worden aangetrokken door de roterende bladeren. Botsingen overleven ze niet. Trekvogels die er juist omheen vliegen, verliezen kostbare energie en raken mogelijk ook hun rust- en voedselgebieden kwijt.
Korenwolfeffect
Wat de effecten van écht grootschalige windparken zijn op bijvoorbeeld wind- en zeestromingen - zeker op lange termijn - is echter nog helemaal niet bekend, zegt Van Hest. ,,Nu al komen populaties van bijvoorbeeld de mantelmeeuw en zeekoet door windmolens in de gevarenzone. In het besef dat we aan de vooravond van een ingrijpende verbouwing van de Noordzee staan, is dringend meer onderzoek nodig.”
We staan aan de vooravond van een ingrijpende verbouwing van de Noordzee staan. Daarom is dringend meer onderzoek nodig
Dat vinden ook de windmolenbouwers zelf. Zij vrezen voor het ‘korenwolfeffect'. ,,Wij nemen liever nu al meteen de juiste maatregelen om dieren te beschermen, dan dat we straks worden verrast en allerlei aanpassingen moeten doen”, zegt Klok van de Nederlandse WindEnergie Associatie. ,,Als windmolenbouwers zijn we duurzaam van onszelf, wij hebben hart voor de natuur. Daarom zorgen we nu tijdens het heien bijvoorbeeld al voor luchtbellenschermen die het geluid dempen. En voor we beginnen, jagen we de bruinvissen met piepjes weg.”
Dilemma
Het kabinet ‘herkent de zorg om de natuur’ bij de aanleg van alle geplande windmolenparken, zegt een woordvoerder van minister Wiebes van Economische Zaken. ,,Daarom hebben we al eerder miljoenen uitgetrokken voor onderzoek. Bijvoorbeeld naar technische oplossingen zoals stiller heien en een vogelradar. Die voorspelt op welke momenten zwermen trekvogels passeren, zodat windmolens kunnen worden stilgezet.'' Het kabinet heeft beloofd om nog voor het eind van dit jaar met een nieuw plan van aanpak voor de Noordzee te komen.
In windparken kunnen vissen ongestoord leven, want er geldt een visverbod
De schadelijke effecten van windmolens stellen natuurorganisaties voor een lastig dilemma. Want in principe zijn zij natuurlijk een groot voorstander van meer opwekking van schone stroom op zee. Dat dwingt ze om ‘oplossingsgericht mee te denken’, erkent Van Hest. De stichting De Noordzee benadrukt daarom graag dat de aanleg van windparken voor het onderwaterleven ook kansen biedt.
,,In windparken kunnen vissen ongestoord leven, want er geldt een visverbod. Op het harde substraat van de turbines kunnen zich allerlei soorten vestigen, die weer visjes aantrekken.” In Eneco's windmolenpark Luchterduinen zijn verschillende natuurorganisaties vorige maand al een proefproject gestart om oesterriffen - waar de Noordzeebodem vroeger mee bezaaid lag - terug te brengen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUMMet video
Leven van scholiere Marit (17) overhoop na mysterieuze ‘prik in been’: ‘Ik ben gedrogeerd’
Politie en verslavingszorginstanties zijn alert op een mogelijk nieuwe dreiging in het Nederlandse uitgaansleven: stiekem gedrogeerd worden met een injectienaald. Diverse jonge vrouwen zijn hier naar eigen zeggen slachtoffer van geworden, onder wie de 17-jarige Marit de Vries uit het Drentse dorpje Smilde. De politie bevestigt de melding en neemt het serieus, ook al ontbreekt hard bewijs. -
Bouwwereld schrikt van dalend aantal vergunningen: ‘Zo lossen we woningtekort niet op’
Bouwend Nederland is geschrokken van de daling van het aantal bouwvergunningen in het eerste kwartaal. Waren dat er vorig jaar nog 19.000, dit jaar gaat het in het eerste kwartaal om slechts 16.600 aanvragen. ‘Zo lossen we het woningtekort niet op. Dit is heel zorgelijk.’ -
PREMIUM
Helaas, ook tijdens een bui kan er sprake zijn van droogte
Het plensde van de regen vrijdag. Wordt daarmee de schade van de droogte weer hersteld? Zes vragen en antwoorden. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM1
Vader van neergeschoten man: ‘Ze gingen lamskoteletjes halen en toen werden we door de politie gebeld’
Hij stuurde zijn drie zonen er dinsdagmiddag op uit om vlees te halen bij de buurtslager in Hatert. Een paar uur later lag zijn oudste zoon (25) met schotwonden in het ziekenhuis. Hun vader doet nu zijn verhaal. -
PREMIUMMet video
Doorbraak in onderzoek naar dood van Sedar Soares (13): politie trekt ‘verdrietige conclusie’
Een doorbraak in het onderzoek naar de dood van Sedar Soares (13): het Rotterdamse jongetje is negentien jaar geleden niet omgebracht vanwege een sneeuwbal, maar blijkt te zijn geraakt door een verdwaalde kogel.