Volledig scherm
De Apple Watch. © reuters

Leuk zo'n smartwatch, maar mag je er mee autorijden?

Nu de smartwatch langzaam de Nederlandse markt verovert, kunnen juristen hun lol op vanwege het ontbreken van wetgeving rondom het apparaatje. Het is bijvoorbeeld onduidelijk of je er mee achter het stuur mag kruipen.

Quote

Er is altijd nog artikel 5 van de Wegenver­keers­wet dat eenieder verbiedt zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroor­zaakt.

Mark Hengstman, woordvoerder Ministerie van Infrastructuur en Milieu

De smartwatch is nog zo nieuw dat hij nergens in de Nederlandse wet wordt genoemd. Net als een telefoon kun je er mee bellen, waarvoor je wel een hand vrij moet hebben. Net zo gevaarlijk in de auto als een echte telefoon dus. AD is benieuwd of je mag autorijden met zo'n horloge. Navraag bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu biedt weinig duidelijkheid.

Vasthouden
Woordvoerder Mark Hengstman van het Ministerie: ,,Vast staat dat een smartwatch een apparaat is bestemd voor mobiele openbare communicatiediensten en daarom kan worden aangemerkt als een mobiele telefoon. Lastiger is de vraag of de smartwatch wordt 'vastgehouden', wat in Nederland bij telefoons in de auto volgens de wet verboden is." 

Gevaar op de weg
Wie nu denkt bovenstaande onduidelijkheid als excuus te gebruiken, komt bedrogen uit. Hengstman: ,,Mocht een smartwatch inderdaad niet onder het verbod vallen, dan is er altijd nog artikel 5 van de Wegenverkeerswet dat je verbiedt om je zodanig te gedragen dat je een gevaar op de weg bent." Wie wordt betrapt tijdens het bedienen van z'n smartwatch in de auto, kan dus alsnog rekenen op een fikse boete.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement