Volledig scherm
© anp

'Levenslang is mensen behandelen als afval'

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) tikt Nederland opnieuw op de vingers over de toepassing van de levenslange gevangenisstraf. Volgens het Hof is een tot levenslang veroordeelde moordenaar tientallen jaren niet goed behandeld door het Koninkrijk der Nederlanden.

Quote

Niemand verdient een leven als een stuk vergeten menselijk afval

EHRM

De uitspraak is het gevolg van een aanklacht van de familieleden van moordenaar James Murray. Die bracht op 23 mei 1979 op Curaçao de zesjarige Darly Lai om het leven uit wraak op haar tante.

Gratie
Murray zat een levenslange straf uit in het Korrektie Instituut Aruba (KIA). Hij vroeg meerdere keren om vrijgelaten te worden. Zijn verzoeken werden echter allemaal afgewezen. Pas toen Murray terminaal ziek werd, kreeg hij alsnog gratie. Op 26 november 2014 overleed hij aan de gevolgen van kanker.

Volgens het EHRM verdient niemand, ongeacht de zwaarte van het misdrijf, een behandeling als 'vergeten menselijk afval'. Het Hof stelt vast dat de levenslange celstraf van Murray een inhumane straf is gebleken, mede als gevolg van een gebrek aan psyschische begeleiding. Daarnaast voldeed het 'gratie-systeem' in deze zaak niet aan de regels. Murray heeft er wat het Hof betreft niets aan gehad, mede omdat er louter in repressie en wraak werd gedacht bij de beoordeling van de verzoeken. 

Kritisch
Het Europees Hof was al eerder kritisch over de levenslange detentie in Nederland. Met name over het gegeven dat de straf uitzichtloos is omdat er geen kans is op herziening. De meeste landen in Europa kennen levenslang inmiddels niet meer. De straf is beperkt of er is een mogelijkheid om na een fors aantal jaren een herziening aan te vragen. Nederland heeft lang gezegd dat gratie genoeg uitzicht is, maar de PvdA en de VVD menen nu dat een tussentijdse toets na 35 jaar toch een goede optie is.

Tussen 1970 en 2015 werden in Nederland 36 mensen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.