Volledig scherm
© anp

'Levenslang is mensen behandelen als afval'

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) tikt Nederland opnieuw op de vingers over de toepassing van de levenslange gevangenisstraf. Volgens het Hof is een tot levenslang veroordeelde moordenaar tientallen jaren niet goed behandeld door het Koninkrijk der Nederlanden.

Quote

Niemand verdient een leven als een stuk vergeten menselijk afval

EHRM

De uitspraak is het gevolg van een aanklacht van de familieleden van moordenaar James Murray. Die bracht op 23 mei 1979 op Curaçao de zesjarige Darly Lai om het leven uit wraak op haar tante.

Gratie
Murray zat een levenslange straf uit in het Korrektie Instituut Aruba (KIA). Hij vroeg meerdere keren om vrijgelaten te worden. Zijn verzoeken werden echter allemaal afgewezen. Pas toen Murray terminaal ziek werd, kreeg hij alsnog gratie. Op 26 november 2014 overleed hij aan de gevolgen van kanker.

Volgens het EHRM verdient niemand, ongeacht de zwaarte van het misdrijf, een behandeling als 'vergeten menselijk afval'. Het Hof stelt vast dat de levenslange celstraf van Murray een inhumane straf is gebleken, mede als gevolg van een gebrek aan psyschische begeleiding. Daarnaast voldeed het 'gratie-systeem' in deze zaak niet aan de regels. Murray heeft er wat het Hof betreft niets aan gehad, mede omdat er louter in repressie en wraak werd gedacht bij de beoordeling van de verzoeken. 

Kritisch
Het Europees Hof was al eerder kritisch over de levenslange detentie in Nederland. Met name over het gegeven dat de straf uitzichtloos is omdat er geen kans is op herziening. De meeste landen in Europa kennen levenslang inmiddels niet meer. De straf is beperkt of er is een mogelijkheid om na een fors aantal jaren een herziening aan te vragen. Nederland heeft lang gezegd dat gratie genoeg uitzicht is, maar de PvdA en de VVD menen nu dat een tussentijdse toets na 35 jaar toch een goede optie is.

Tussen 1970 en 2015 werden in Nederland 36 mensen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

  1. Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”
  2. Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een kajak-ongeluk’

    Politie sluit onderzoek Arjen Kamphuis: ‘Het was een ka­jak-ongeluk’

    Een jaar na de vermissing van ICT-expert Arjen Kamphuis staakt de Noorse politie haar onderzoek. De politie ter plekke gaat uit van een kano-ongeluk als meest reëel scenario voor de verdwijning. Een van de grote mysteries in de zaak lijkt wel opgelost: Kamphuis’ telefoon en computer werden na zijn verdwijning meegenomen door twee truckers, zo blijkt nu. Daardoor maakte de simkaart van Kamphuis later contact met een telefoontoren in het zuiden.