Levenslang voor Willem Holleeder, advocaten kondigen meteen hoger beroep aan

VideoWillem Holleeder (61) moet levenslang de cel in. De rechtbank in Amsterdam acht hem schuldig aan vijf moorden en één doodslag. Nabestaanden in de zaal reageerden met applaus.

Holleeders advocaat Sander Janssen reageerde meteen na het vonnis: ,,Hoger beroep is onvermijdelijk.” Janssen noemt het vonnis op onderdelen ‘hoogst verbazend'.  Volgens Janssen vindt Holleeder dat de invloed van de media-aandacht toch een rol heeft gespeeld. Het ‘gemak waarmee de rechtbank alles gelooft’,  steekt Holleeder het meest.

Daarbij doelt Holleeder onder meer op de verklaringen van zijn zussen Sonja en Astrid. ,,Dat de rechtbank de zussen gelooft is ‘een keuze’.” De rechtbank heeft volgens Holleeder niet willen onderzoeken wat er achter de verklaringen van de zussen kan zitten. Sander Janssen zegt dat de juridische strijd nog lang niet voorbij is: ,,We krijgen nu eerst de zomer en dan volle kracht de tweede ronde in,” zei hij, doelend op het hoger beroep. 

Quote

Zelfbenoem­de experts zullen nu (ten onrechte) de suggestie wekken dat zij kennis hebben van het dossier en gewichtig doen over hoe hun inzichten en inschattin­gen juist zijn gebleken....

Sander Janssen, advocaat

Op twitter liet Janssen daarna zijn ergernis de vrije loop:  ,,Het Openbaar Ministerie zal bij monde van hoog geplaatste OM’ers triomfantelijk doen over deze uitslag en spreken van een belangrijke slag in de strijd tegen de misdaad... Zelfbenoemde experts, journalisten en advocaten zullen (ten onrechte) de suggestie wekken dat zij kennis hebben van het dossier en gewichtig doen over hoe hun inzichten en inschattingen juist zijn gebleken.... Iedereen die de afgelopen jaren commercieel betrokken was bij de zaak tegen Willem Holleeder zal dit vonnis aangrijpen ter verder promotie van programma / documentaire / dramaserie / toneelstuk boek / tijdschrift / zichzelf / etc.” 

Volgens Janssen draait het in de media wat betreft deze zaak vooral om entertainment terwijl de zaak inhoudelijk veel te groot en complex is om daadwerkelijk goed te kunnen bespreken.

De zussen van Holleeder willen geen commentaar geven op het vonnis. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries reageerde wel. Hij spreekt van ‘een mooi en goed vonnis’. Dat Holleeder op alle punten schuldig werd verklaard, was ook voor De Vries een verrassing. ,,De rechtbank is ver gegaan”, zei hij. De Vries speelde in het strafproces een belangrijke rol. Hij hielp Holleeders zussen contact te leggen met justitie toen ze besloten belastende verklaringen tegen hun broer te gaan afleggen. 

Vijf moorden, eenmaal doodslag

De rechtbank acht Holleeder schuldig aan vijf moordaanslagen plus eenmaal doodslag. Het gaat om de moorden op Holleeders vroegere kameraad en zwager Cor van Hout, vastgoedhandelaar Willem Endstra, crimineel Kees Houtman, kroegbaas en crimineel Thomas van der Bijl en Holleeders criminele rivaal John Mieremet en doodslag op botenhandelaar Robert ter Haak.

Alle slachtoffers werd geliquideerd in de periode 2003-2006. De rechtbank acht ook Holleeders lidmaatschap van een criminele organisatie bewezen. In alle gevallen was Holleeders ‘geldzucht’ de grote drijfveer. De rechter benoemde ook zijn ‘in-treurige’ relatie met zijn familie en vreest voor herhaling van de strafbare feiten als Holleeder op vrije voeten zou komen. ,,Hij is gewetenloos. Een ontwikkeling van kwaad tot erger.” Holleeder was ‘de spil’ in een groep die de liquidaties liet plegen.

Nabestaanden van Thomas van der Bijl reageerden na het vonnis met applaus en geschreeuw. ,,Dat lijkt me niet nodig”, reageerde rechtbankvoorzitter Wieland rustig. Ook werd er gehuild.

Volledig scherm
Advocaat Sander Janssen las een verklaring van Willem Holleeder voor kort na de uitspraak van de rechter. © videostill

Doodvonnis

Wieland liep vanmorgen één voor één alle liquidaties langs. Hij begon met de moord op Cor van Hout en doodslag op Robert ter Haak (die net met Van Hout had geluncht). Daarna volgde de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra. Endstra werd afgeperst door Holleeder en was doodsbang voor hem, las de rechter voor. ,,Toen Endstra sprak met de politie tekende hij zijn doodvonnis.” 

Daarna werd duidelijk dat de rechtbank bewezen acht dat Willem Holleeder ook de opdrachtgever is van de liquidaties van Kees Houtman (de crimineel die ook door Holleeder werd afgeperst) en kroegbaas Thomas van der Bijl die ‘in het kamp Houtman’ zat. Holleeder wist dat ook Van der Bijl met de politie sprak. Op heimelijk gemaakte geluidsopnames van de zussen heeft Holleeder gezegd dat hij niet veroordeeld zou zijn geweest (voor afpersingen) ‘als Thomas gewoon zijn mond had gehouden.’ 

Ook bij de zesde liquidatie, op crimineel John Mieremet die in Thailand werd doodgeschoten, ziet de rechtbank Holleeder als opdrachtgever.

Zussen

Rechtbankvoorzitter Wieland besprak vanmorgen eerst de belangrijke getuigenverklaringen van de zussen van Willem Holleeder. Volgens Holleeder logen zijn zussen en was Astrid ‘psychisch gestoord’. Ook zouden ze financiële belangen hebben om te verklaren. De rechtbank vindt ‘onvoldoende onderbouwd’ dat Astrid aan een stoornis zou lijden. De rechtbank vindt ook niet dat de zussen hebben gelogen. 

De beroemde geheime opnamen die zij hebben gemaakt van gesprekken tussen de zussen en Holleeder, zijn bruikbaar als bewijs, vindt de rechtbank. Dat geldt ook voor hun voor Holleeder belastende verklaringen. De zussen getuigden tegen hun broer omdat ze wilden voorkomen dat er nog meer slachtoffers zouden vallen. Zus Sonja was getrouwd met Cor van Hout, een van de geliquideerde slachtoffers in dit proces.

Rechter Wieland schetste aan het begin van zijn verhaal de sfeer zoals die toen was binnen de georganiseerde misdaad. Een wereld waarin angst regeerde en alles was gericht op het krijgen van macht. ,,Iedereen moest vrezen voor zijn leven.” 

Liquidaties

Het Openbaar Ministerie (OM) had Holleeder voor de rechter gesleept voor het geven van opdrachten voor zes liquidaties. Het gaat dus om de moorden op Holleeders mede-Heinekenontvoerder en zwager Cor van Hout, vastgoedhandelaar en ‘onderwereldbankier’ Willem Endstra, de in Thailand geliquideerde crimineel John Mieremet, crimineel Kees Houtman en caféhouder Thomas van der Bijl. 

Bij de aanslag op Van Hout kwam ook botenverkoper Robert ter Haak om het leven. Bij de aanslag op Endstra raakte diens zakenpartner David Denneboom gewond. Ook die poging doodslag op Denneboom acht de rechtbank bewezen. Het OM kreeg op alle punten zijn zin.

Holleeder werd al in december 2014 aangehouden voor de liquidaties. Wieland noemde de periode van het voorarrest van Holleeder ‘onwenselijk lang’. Het proces begon pas jaren later, onder meer omdat Holleeder van advocaten wisselde.

Getuigenverklaringen

Holleeder ontkent alle beschuldigingen. Volgens zijn advocaten is er onvoldoende bewijs. Moordopdrachten op papier zijn nooit gevonden en een opname waarop Holleeder iets bekent zijn er ook niet. Direct bewijs is er niet. De zaak leunt vooral op getuigenverklaringen. Daar hecht de rechtbank dus veel waarde aan.

Het grote proces tegen Nederlands bekendste crimineel begon in februari 2018. Het Openbaar Ministerie eiste ruimt een jaar later, op 1 maart 2019, levenslang tegen Holleeder. Het OM (en dus ook de rechtbank) hecht vooral veel waarde aan de verklaringen van een forse stoet getuigen vanuit heel verschillende hoeken, onder wie kroongetuigen Peter la Serpe (de man die Kees Houtman doodschoot) en Fred Ros (betrokken bij de moord op Thomas van der Bijl) én zussen Astrid en Sonja plus Willems ex Sandra den Hartog. Daar komt bij dat vrijwel alle geliquideerde slachtoffers tevoren hadden gezegd dat Holleeder hen wilde laten doodschieten.

Volledig scherm
© ANP
  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”