Volledig scherm
Een mobiel meetstation van het RIVM meet in Utrecht de luchtkwaliteit. (archieffoto). © ANP XTRA

‘Levensverwachting met zes jaar gestegen door schonere lucht’

De lucht in Nederland is de afgelopen dertig jaar dankzij Europees beleid een stuk schoner geworden. Zonder de maatregelen die de EU sinds die tijd heeft opgelegd, was de vervuiling met stikstof en fijnstof een stuk groter geweest en zou de gemiddelde levensverwachting in Nederland ongeveer zes jaar lager liggen. Dat schrijft Trouw op basis van onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De luchtkwaliteit was in 1980 een stuk slechter dan nu, schrijven onderzoekers van het RIVM dinsdag in het vakblad Atmospheric Environment. Als er sindsdien geen normen waren gesteld aan de uitstoot van fabrieken of auto’s, was de situatie nu nog veel erger geweest. Zo bedroeg de gemiddelde concentratie fijnstof destijds 59 microgram per kubieke meter. Dat was bij een ongebreidelde groei gestegen tot 102 microgram per kuub in 2015, maar is nu teruggebracht tot 12 microgram per kuub.

De industrie zou de belangrijkste bijdrage hebben geleverd aan de reductie; ruim de helft van de winst komt daar vandaan. Op enige afstand volgen landbouw en het verkeer.