Volledig scherm
PREMIUM
Nynke de Jong © Joost Hoving

Lezen is als Cup-a-soup? Onzin. Het is een heel vijfgangendiner

columnNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Eveline Aendekerk is directeur van het CPNB en in die hoedanigheid moet ze Nederland aan het lezen krijgen, en houden. En laten wij er nou massaal met de pet naar gooien. Zo werd er deze week bekend dat de leesvaardigheid van Nederlandse 15-jarigen de laatste paar jaar achteruit holt: van een kwart van de 15-jarigen blijkt de leesvaardigheid zo slecht dat ze niet als mondige burger kunnen functioneren.

Uit het onderzoek van PISA, dat in 77 landen werd gehouden, bleek dat in geen van die landen het zó slecht met het leesplezier van jongeren is gesteld. 60 procent van de jongeren leest alleen omdat het moet. Tel daarbij op dat de boekverkoop in Nederland daalt, net als het aantal uitgeleende boeken in de bibliotheek.

  1. Politie klopte aan bij kerkhofmedewerker: ‘Er ligt hier een illegaal lijk begraven’
    PREMIUM

    Politie klopte aan bij kerkhofme­de­wer­ker: ‘Er ligt hier een illegaal lijk begraven’

    Theo Volkers kreeg eergisteren bezoek van twee politieagenten. De administrateur van het kerkhof in Maastricht moest de volledige namenlijst en de corresponderende grafnummers afstaan vanwege een mogelijke doorbraak in de zaak-Tanja Groen. „Ze zeiden dat er een illegaal lijk begraven lag. Ik vroeg hoe lang geleden. Ongeveer vijfentwintig jaar, zeiden ze. Ik vroeg ‘is het soms Tanja Groen?’ Toen zwegen ze. Ik had de indruk dat ze wel schrokken.”