Volledig scherm
Thinker on Rock, een beeldebepalende 'Utrechter' op de Neude. © Angeliek de Jonge

Lezer AD kiest opnieuw de Utrechter van het Jaar

VerkiezingAD Utrechts Nieuwsblad houdt ook dit jaar weer de everkiezing Utrechter van het Jaar. En u als lezer bepaalt wie het wordt! Kan best dat straks Dafne Schippers er met deze ereprijs vandoor gaat, deze met afstand beste sportvrouw van Utrecht die tijdens het EK de concurrentie op een hoop sprintte. Maar als u kiest voor de man van uw voetbalclub die elke zaterdag er staat en zorgt dat er gespeeld kan worden, ook prima.

Volledig scherm
. © AD

De Utrechter van het Jaar is iemand uit Utrecht, stad of regio, die het afgelopen jaar het verschil heeft gemaakt. Iemand aan wie we een voorbeeld moeten nemen. En zoals gezegd, de verdienste kan groot of klein zijn; van eerste van Europa, tot kampioen van de straat.

Vanaf vandaag kunt u - alleen online - mensen uit Utrecht en omgeving nomineren voor deze prestigieuze prijs. Midden december bekijken de columnisten van deze krant de nominaties en komen tot een shortlist met daarop tien namen. Tussen 19 en 31 december kan er echt gestemd worden In het nieuwe jaar, op 5 januari, wordt de winnaar bekend gemaakt.


Volledig scherm
Shenjun. © Shody Careman

Pietendiscussie
Misschien is Luc Dietz wel een goeie. Deze Utrechtse intochtorganisator zorgde ervoor dat ondanks de woeste storm genaamd Pietendiscussie, de Sint rustig over de Oudegracht de stad binnen kon varen. 

Of Rachel van de Pol, de superwoman die een jaar lang met elke dag een kleine heldendaad (van straattekening tot etentje voor een dakloze) de wereld ietsje mooier wil maken. En er is Odijker Leo de Ligny die samen met zijn overleden vrouw de kleine Shenjun en zijn moeder in zijn huis nam en zo zijn 'opa' werd. En nu we het toch over Shenjun hebben: Hans Martijn Ostendorp, de aimabele Bunnikse burgemeester, trok zich het lot van de 8-jarige aan, zorgde voor landelijke aandacht en dat heeft geholpen. Trouwens: Shenjun zelf nomineren, kan natuurlijk ook.

In vervoering
Dom-orgelconcertpianist Jeroen van Veen komt wellicht in aanmerking. Hij bracht die vele Utrechters in vervoering bracht met zijn spel vanaf de toren. Godfather van de Tourstart 2015 Jeroen Wielaert bedacht het allemaal op de achterkant van een bierviltje. Hij werd vorig jaar ook al voorgedragen en dat zal volgend jaar niet anders zijn.

Henny van de Nagel is de 74-jarige oprichtster van Huize Agnes, een opvangplek voor vrouwen en kinderen zonder verblijfsvergunning. Dit jaar stopte ze er mee. Mooi moment voor een nominatie?

Volledig scherm
Dafne Schippers © AP

DomUnder
Ook Theo van Wijk, was zo'n doorzetter. Hij trok tien jaar lang aan het plan voor een museum vijf meter onder het Domplein. Deze historische sensatie heet nu DomUnder en is een publiekstrekker van jewelste.

Dat laatste is Colin Benders alias Kyteman ook. De bijzondere muzikant schreef geschiedenis met een improvisatieconcert met het Radio Filharmonisch Orkest bij de opening van Tivoli/Vredenburg. De Utrechtse band Kensington met  leadzanger Eloi Youssef brak dit jaar  internationaal door en de Poolse Malgosia Fiebig maakt ons Domcarillion populair door hoog en droog dit jaar Abba en de Rolling Stones te spelen.

In de categorie luizen in de pels: het IJsselsteins raadslid Robbert Leutscher dat de bonnetjesaffaire aanzwengelde, Ted Zorn van het kleine Wijk C-comité die strijdt voor schone lucht en de verbouwing van de grote Bijenkorf stil liet leggen. En Kees van Oosten, tja, deze luis houdt nooit op met bijten van de (plaatselijke) overheid.

Volledig scherm
Rachel van de Pol. © Shody Careman


Grote of kleine verdienste
Burgemeester Jan van Zanen wil  u mogelijk nomineren voor zijn (soms foute) grappen en losse stijl, Erik van Doorn voor het redden van boekhandel Broese, Ingmar Heytze  voor zijn ontroerende gedicht voor de slachtoffers van de  MH17, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur Ineke Strouken, omdat ze genuanceerd blijft tijdens de Pietendiscussie en dat met doodsbedreigingen moet bekopen, IJsselsteiner Mark Stroop uit IJsselstein omdat hij zijn gestolen cabrio's zelf terug te gaat halen in Iraaks  Koerdistan, oud CDA'er en nu raadslid voor Stadsbelang Cees Bos omdat hij de hakken in het zand zette en zo de Bieb+++ en nog een budgetoverschrijding voorkwam, violiste Svenja Staats omdat ze zo goed is dat ze in maart tijdens de nucleaire top in Den Haag voor 53 wereldleiders speelde, Vinexvrouwtje Marieke Dubbelman omdat ze een recordontbijt organiseerde en daarmee zorgde voor de broodnodige reuring en samenhang in Leidsche Rijn.

Man of vrouw, grote of kleine verdiensten, het is aan u om te nomineren.

De lezer bepaalt en maakt kans op Senseo Sarista

Volledig scherm
De Senseo Sarista © Senseo

De lezer bepaalt wie er Utrechter van het Jaar wordt. Tot 12 december kunt u op de website www.ad.nl/uvhj aangeven wie er volgens u moet winnen. U vult daar de naam in van degene die volgens u de titel moet krijgen en eventueel een korte toelichting.
 
Na 12 december zal een deskundige jury, bestaande uit de columnisten van deze krant, aan de hand van uw nominaties een shortlist maken. 

Op 20 december worden de genomineerden bekend gemaakt in de krant. Vanaf dat moment bent u weer aan zet, want u kunt tot en met 31 december middernacht, op www.ad.nl/uvhj uw definitieve stem uitbrengen.

Op 5 januari wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Louis Hartloopercomplex bekend gemaakt wie de winaar is. Jerry Goossens en Vincent Bijlo presenteren die avond. Onder de lezers die hun nominatie of stem uitbrengen op de website wordt dit koffiezetaparaat, een Senseo Sarista, ter waarde van 174 euro,  verloot.