Volledig scherm
De botenparade tijdens de Gay Pride 2016. © ANP/Remko de Waal

LHBT-filmpjes zijn ongepast volgens YouTube

YouTube laat, als de 'beperkte modus' aan staat, filmpjes met LHBT-inhoud weg uit de zoekresultaten, zo melden gebruikers. Dit leidt tot veel kritiek, ook onder Nederlandse YouTubers.

De Nederlandse vlogger Bram de Wijs schreef op zijn blog. ,,Als je de 'safe mode' op YouTube aanzet, filtert YouTube er flink wat van mijn video's uit. 36 van de 106 geteste video's komen niet door de censuur."

De beperkte modus zorgt ervoor dat filmpjes die ongepast of schadelijk zijn, niet in je zoekresultaten tevoorschijn komen. Deze modus wordt vaak ingeschakeld om kinderen te beschermen tegen ongepaste content. 
Dat filmpjes over LHBT-onderwerpen ook onder deze filter vallen, maakt veel los onder gebruikers.

YouTubeIsOverParty

Meer gebruikers merkten gisteren dat hun video's, bij gebruik van de zogenaamde 'safe mode' , werden uitgefilterd en riepen de hashtag #YouTubeIsOverParty in het leven. Het betreft filmpjes met verwijzingen naar homoseksualiteit, biseksualiteit of transseksualiteit.

YouTube heeft inmiddels gereageerd op de boze berichten. In het statement hieronder zegt YouTube dat de beperkte modus is bedoeld om 'volwassen inhoud' weg te filteren voor een kleine groep mensen. ,,LHBT-filmpjes zijn beschikbaar in de beperkte modus, maar filmpjes die gevoeligere onderwerpen bespreken mogelijk niet." 
Veel gebruikers zijn niet blij met deze reactie.

De Wijs snapt het bij sommige video's wel, maar niet dat alle video's waar 'gay' of 'homo' in de titel staat ook worden weggefilterd. ,,Waaronder dus mijn vlogs over de Gay Pride. Daarin worden weliswaar wat biertjes gedronken, maar ze bevatten toch vooral een positieve boodschap over gelijkheid."