Volledig scherm
Jos van Hal Scheffer. © Provinciale Staten Utrecht

Lichaam PVV-Statenlid gevonden in bos

UpdateDe politie heeft het lichaam van de sinds maandag vermiste PVV'er Jos van Hal Scheffer gevonden in de bossen rond Utrecht. Dat heeft de politie vanmorgen bevestigd. Waarschijnlijk heeft de man zelf een eind aan zijn leven gemaakt.

De politicus uit Soesterberg legde op 7 juni zijn functie als Statenlid in Utrecht neer nadat zijn vrouw, een advocate, was opgepakt op verdenking van een miljoenenfraude met vastgoed. Van Hal Scheffer was voor zover bekend zelf geen verdachte in die zaak. De PVV'er werkte formeel niet bij het kantoor van zijn vrouw, maar deed daarvoor wel de acquisitie en de administratie. De politie nam bij een huiszoeking papieren en stukken in beslag.

Misstanden
De fraudezaak kwam aan het rollen nadat kantoorgenoten van Monique van Hal Scheffer de misstanden hadden gemeld bij de deken van de Orde van Advocaten in de Haagse regio. De advocate heeft inmiddels een bekentenis afgelegd. Ze is voor onbepaalde tijd geschorst, wel weer op vrije voeten, maar nog altijd verdachte.

Van Hal Scheffer liet op de dag dat zijn vrouw werd aangehouden al weten dat hij zijn 'privéomstandigheden' niet kon combineren met zijn werk in Provinciale Staten van Utrecht. Vier dagen later trok hij zich officieel terug. Hij is ondertussen opgevolgd door Wim Ubachs.

'Verschrikkelijk nieuws'
PVV-leider Geert Wilders sprak woensdag in een reactie van 'verschrikkelijk nieuws'. Zijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden. 'Ik wens de nabestaanden heel veel sterkte toe', aldus Wilders.

Fractievoorzitter René Dercksen van de Utrechtse PVV-fractie zegt 'aangeslagen en volkomen verrast' te zijn. 'Het is een persoonlijk drama. Jos was een gewaardeerd Statenlid.'

Ook de provincie Utrecht liet woensdag weten 'met droefenis' kennis te hebben genomen van de dood van het ex-Statenlid. 'Het provinciebestuur herinnert zich hem als een bevlogen en deskundig Statenlid.'