Volledig scherm
Een lijkwagen (links) verlaat met het stoffelijk overschot van een slachtoffer de plek van de brand in Leeuwarden. © anp

Lichaam slachtoffer brand Leeuwarden geborgen

LEEUWARDENVerscheidene brandweerlieden hebben zaterdag nog uit alle macht geprobeerd om de 24-jarige man te redden uit het brandende pand aan de Kelders in Leeuwarden. Het slachtoffer kon door de felheid van het vuur zelfstandig de uitgang van het pand niet meer vinden. De man is uiteindelijk omgekomen.

Volledig scherm
Brandweermannen gaan met een brancard het pand in waar bij een brand een man is omgekomen. © anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Dat meldde commandant George Kuntz zondag op een persconferentie, zo meldt Leeuwarder Courant. De man stond telefonisch in contact met een centralist van de meldkamer in Drachten. Die centralist en meerdere brandweerlieden probeerden de man naar de uitgang te praten, maar dat mislukte. Op een gegeven moment werd de verbinding verbroken.

Vanwege de grote rookontwikkeling en 'enorme hitte' moesten de brandweerlieden terug. Het voorval heeft 'diepe indruk' gemaakt op zowel de centralist als de brandweerlieden, zei Kuntz.

Berging
Inmiddels is het lichaam van het 24-jarige slachtoffer van de grote brand die zaterdagavond in het centrum van Leeuwarden woedde, geborgen. Politie, brandweer en de gemeente Leeuwarden roepen mensen op om niet naar het getroffen gebied te komen. 'De hulpverleners zijn druk bezig, die moeten niet voor de voeten worden gelopen.'

Dat meldde de gemeente Leeuwarden. Eerder was het bergen volgens politie en brandweer te gevaarlijk om de uitgebrande panden te betreden. Het was er nog te heet en er was instortingsgevaar, zo lieten zij weten. Volgens de Leeuwarder politiechef Cor Reijenga is er inmiddels contact geweest met de familie van het slachtoffer. Zijn ouders verblijven in het buitenland en keren direct terug.

Oorzaak
Over de oorzaak van de brand, die vijf winkels en 11 woningen in de as legde, is nog niets bekend. Wel duidelijk is dat het vuur in een van de winkels is begonnen en daarna is overgeslagen naar de naastgelegen panden. Een aantal gevels is al ingestort. Brandweer en de gemeente Leeuwarden inspecteren zodra het kan de andere gevels. Die worden dan gestut of alsnog omlaag gehaald.

Bij de brand zijn ook drie omstanders gewond geraakt. Zij hadden ademhalingsproblemen gekregen toen zij rook binnen kregen. Inmiddels is gebleken dat er geen asbest is vrijgekomen.
 De omgeving van de brandhaard blijft in ieder geval afgesloten, al kan volgens de brandweer de straal mogelijk iets worden verkleind.

Noodmaatregelen
Voor de getroffen bewoners wordt opvang geregeld. 'We nemen noodmaatregelen om de mensen in ieder geval de eerste dagen te helpen', zei een woordvoerder van Salvage. Dat is een stichting, opgericht door het Verbond van Verzekeraars, die directe hulp biedt na een brand. Hij weet nog niet hoeveel gedupeerden zich bij hem zullen melden. 'Het kunnen er 100 zijn, het kunnen er 200 zijn.'

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp