Volledig scherm
De woning van Corrie van der Valk in Nederasselt. © ANP

Lichaam vermiste Corrie van der Valk na zeventien jaar gevonden

Ruim zeventien jaar nadat Corrie van der Valk, die deel uitmaakte van de bekende horecafamilie, spoorloos verdween, is haar raadselachtige verdwijning opgelost. Haar lichaam is gevonden op een begraafplaats Bois-de-Villers bij Profondville, België. De Nederlandse recherche heeft dat gisteren aan de familie Van der Valk laten weten.

Volledig scherm
Sinds 7 januari 2001 wordt de 58-jarige Corrie van der Valk-Kock uit Nederasselt vermist. © ANP

Volgens de recherche is Corrie van der Valk, die destijds 58 jaar was, in 2001 overleden. Aan de familie is niet bekendgemaakt hoe de vrouw om het leven is gekomen. Volgens een familielid wordt zelfdoding niet uitgesloten: ,,We zijn bedroefd, maar ook opgelucht dat er na zo veel jaar duidelijkheid is.’’ 

Het onderzoek naar de dood van Corrie is voorlopig in handen van Belgische politie en Openbaar Ministerie.  Vincent Macq, procureur van het parket van Namen in België, bevestigt dat Corrie Van Der Valk begraven lag op het kerkhof van Bois-de-Villers bij Profondville, een plaats in de buurt van Namen. ,,Ze kwam daar in 2001 om het leven bij een aanrijding met een trein. Haar lichaam was onherkenbaar. De Cel Vermiste Personen heeft dit jaar het initiatief genomen om in oude cold cases nieuwe DNA-monsters af te nemen. Met de huidige technieken kan ook oud DNA nog een identificatie opleveren. Dat is in dit geval ook gebeurd”, aldus Macq. ,,Door gegevensuitwisseling met Nederland bleek dat het DNA van de vrouw in ons anonieme graf overeen kwam met de vermiste Corrie Van Der Valk.”

Het parket van Namen heeft het overlijden van Corrie Van Der Valk altijd beschouwd als een ongeval of een wanhoopsdaad. ,,Toch hebben we het onderzoek naar haar dood nu weer heropend”, zegt Macq. ,,We willen kijken of we er alsnog achter kunnen komen waarom ze destijds in Namen was. Het is de bedoeling zoveel mogelijk duidelijkheid te scheppen over wat er destijds met haar is gebeurd.”

De familie Van der Valk komt later vandaag met een aanvullende reactie.

De familie Van der Valk

Corrie van der Valk was de vrouw van Nico van der Valk, een achterneef van peetvader Gerrit van het bekende horecabedrijf. Nico werkte in de keuken van het befaamde motel Nuland van de Van der Valk-familie, Corrie was daar de receptioniste. Ze werd voor het laatst gezien op 7 januari 2001 in haar villa 'Honds Burgh' in het Gelderse Nederasselt. Daar dronk ze ’s ochtends koffie met haar man. Daarna ontbrak elk spoor.

Het echtpaar, dat zes kinderen heeft, leefde gescheiden van tafel en bed, maar woonde wel in dezelfde boerderij in het Gelderse Nederasselt. De familie van Corrie van der Valk-Kock maakte pas drie weken later melding van haar verdwijning. Ze sloegen in eerste instantie geen alarm omdat Corrie vaker lange tijd van huis was zonder een bericht achter te laten. Toen ze niet kwam opdagen op een verjaardag, viel haar vermissing op. De kinderen besloten vervolgens naar haar huis te gaan, om aan haar kledingkast te kunnen afleiden of ze misschien op vakantie was gegaan. Alle kleding lag gewoon nog op de plek, en haar handtasje met portemonnee inclusief pasjes hing aan het fitnessapparaat. Niks leek erop dat Corrie op vakantie was gegaan.

25 rechercheurs

De politie in Oost Nederland zette meteen 25 rechercheurs op de zaak. Ze deden tevergeefs onderzoek in binnen- en buitenland. Ook werd er met F16´s boven het gebied gevlogen. 

Op 22 maart van dat jaar werd Nico van der Valk aangehouden. Hij ontkende zijn vrouw iets te hebben aangedaan. Op 12 april werd hij weer vrijgelaten wegens een gebrek aan bewijs. In augustus 2001 werd het speciale politieteam opgeheven dat aan de zaak werkte. Ruim twee jaar na haar verdwijning, in april 2003, werd haar man niet langer verdacht van betrokkenheid.

Tijdens de verhoren vertelde hij de politie dat Corrie vermoedelijk vrijwillig naar een sekte in India is vertrokken. De yogalerares van Corrie was ervan overtuigd: ,,Corrie is een nieuw leven begonnen in India”, zei ze herhaaldelijk. Justitie kon hier echter geen bewijs voor vinden. Na een tip van iemand die zich iets vreemds dacht te herinneren heeft de politie eind 2001 in de bossen bij Groesbeek gegraven. Ook zou ze een facelift hebben ondergaan en onherkenbaar door het leven gaan. Justitie kon ook dat niet bewijzen.

Wel was bekend dat Corrie een jaar voor haar vermissing al flink was afgevallen en dat ze een kin- en neuscorrectie had ondergaan. Ook was ze erg spiritueel geworden, en las ze veel boeken over zelfgenezing. 

Nieuw leven

Enkele maanden na de vermissing zei de familie aan te nemen dat ze een heel nieuw leven zou zijn begonnen. René Brouwer, toentertijd woordvoerder van de familie, verklaarde in 2001: ,,Haar man Nico en de kinderen zijn er altijd vanuit gegaan dat ze bewust heeft besloten een ander leven te gaan leiden. Ze had zich wel eens in die zin uitgelaten. Ze ging ook wel eens alleen op vakantie, zonder dat vooraf te melden. De familie heeft zich verzoend met het idee dat Corrie nu misschien gelukkiger is dan eerst.’’

Ook zou Corrie een vrouw zijn geweest die altijd erg op zichzelf was. Brouwer: ,,Een vriendelijke vrouw en een gerespecteerd collega in het hotel-restaurant in Nuland. Maar ze was erg individueel ingesteld. Ze had ook geen intense band meer met haar kinderen en met Nico leefde ze weliswaar onder één dak, maar ze gingen volledig hun eigen gang”, aldus de toenmalig woordvoerder.

Het politieonderzoek werd in 2003 stopgezet.