Volledig scherm
© Shutterstock

Licht verstandelijk beperkte jeugd vaker slachtoffer van sexting, grooming en cyberpesten

Zorgprofessionals merken dat jongeren met een IQ onder de 85 - een groep die in Nederland zo'n 200.000 jongeren telt - vaak in de problemen komt door social media gebruik. De helft van de jongeren met een licht verstandelijke beperking legt online contact met wildvreemden. Ook zijn ze vaker slachtoffer van het verspreiden van seksueel getinte beelden (sexting) en cyberpesten.

Ruim vier op de tien medewerkers in de zorg en het onderwijs merken dat de jongeren online gepest worden of zélf online pesten. Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna 400 beroepskrachten in het onderwijs en de zorg die werken met jongeren met een beperking. Dit onderzoek is in opdracht van Mediawijzer.net uitgevoerd door het Nederlands Jeugdinstituut en de OnderwijsSpecialisten en wordt vandaag, in de Week van de Mediawijsheid, gepresenteerd.

Sexting

Ook voor het verspreiden van seksueel getinte foto's en video's, dat ook wel sexting wordt genoemd, zijn jongeren met een licht verstandelijke beperking kwetsbaar. Eén op de zeven zorgprofessionals weet dat hun cliënten seksfilmpjes van zichzelf versturen.  

Jongeren met een licht verstandelijke beperking zijn ‘oververtegenwoordigd als slachtoffer en als dader online misstanden’, zoals cyberpesten, sexting en grooming bevestigt hoogleraar Mediaopvoeding Peter Nikken van de Erasmus Universiteit. ,,Als we deze cijfers vergelijken met ‘gewone’ kinderen, dan liggen die veel lager. Uitkomsten verschillen een beetje per onderzoek, maar gemiddeld genomen heeft 10 à 15 procent van de jongeren daar problemen mee, en soms nog minder’’, verklaart de professor. 

Géén beleid

Toch hebben de meeste zorginstellingen volgens Mediawijzer.net, een netwerk voor mediawijsheid dat in 2008 is opgericht door de ministeries van Onderwijs en Jeugd en Gezin, géén beleid over hoe zorgprofessionals de jongeren in hun mediagebruik kunnen begeleiden. Vandaag lanceert Mediawijzer.net het manifest ‘Elke jongere heeft recht op een leuk online leven’. Door het manifest te ondertekenen kunnen zorginstellingen en zorgprofessionals aangeven dat ze zich sterk maken voor een betere begeleiding van jongeren met een licht verstandelijke beperking. 

  1. Politie klopte aan bij kerkhofmedewerker: ‘Er ligt hier een illegaal lijk begraven’
    PREMIUM

    Politie klopte aan bij kerkhofme­de­wer­ker: ‘Er ligt hier een illegaal lijk begraven’

    Theo Volkers kreeg eergisteren bezoek van twee politieagenten. De administrateur van het kerkhof in Maastricht moest de volledige namenlijst en de corresponderende grafnummers afstaan vanwege een mogelijke doorbraak in de zaak-Tanja Groen. „Ze zeiden dat er een illegaal lijk begraven lag. Ik vroeg hoe lang geleden. Ongeveer vijfentwintig jaar, zeiden ze. Ik vroeg ‘is het soms Tanja Groen?’ Toen zwegen ze. Ik had de indruk dat ze wel schrokken.”