Volledig scherm
© AD/RD

Lid Orde der Transformanten steekt 'dissident' neer in Gooi

Een 26-jarig lid van de Orde der Transformanten zit in de cel op verdenking van het neersteken van een 43-jarige man in het Noord-Hollandse Laren, afgelopen vrijdag. Dat bevestigt de advocaat van de verdachte tegenover het AD. Leden van dezelfde Orde werden in 2008 in verband gebracht met een moordaanslag in Rotterdam.

 
Mijn leven wordt beheerst door angst en doet sterk denken aan een fatwa
Frits Bebelaar, slachtoffer van eerdere 'aanslag' door vermeende Orde-leden.

De twintiger uit het Brabantse Hoeven, de plaats waar de Orde der Transformanten is gevestigd, wordt verdacht van poging tot moord. Zijn voorlopige hechtenis is gisteren met twee weken verlengd.

Volgens de advocaat van de verdachte is er geen sprake van een moordaanslag. 'Mijn cliënt is lid van de Orde der Transformanten en die predikt juist vredelievendheid,' zegt Arthur van der Biezen. 

De advocaat kan naar eigen zeggen niets inhoudelijks vertellen, omdat zijn cliënt in beperking zit en geen contact met de buitenwereld mag hebben.

Dissident
Het slachtoffer van de steekpartij in Laren is een dissident van de Orde der Transformanten. Hij herkende zijn belager als een lid van de geloofsgemeenschap, zo vertelde de man volgens de Gooi en Eeemlander aan buren die hem te hulp schoten.

De Laarder belandde in het ziekenhuis waaruit hij zaterdag werd ontslagen. Op advies van de politie verblijft hij voorlopig op een onderduikadres, zo vertelde de man zijn buren. Hij trad ooit met vrouw en kinderen toe tot de Orde maar verliet de geloofgemeenschap na verloop van tijd. Zijn echtgenote en kroost bleven, weet Omroep Brabant.

De verdachte belde volgens zijn slachtoffer aan met een grote bos lelies in zijn hand, toverde daar een mes uit tevoorschijn en begon te steken. Om niet meteen herkend te worden - ordenaars scheren naar verluidt hun hoofd kaal - droeg de Hoevenaar een pruik.

Het slachtoffer wist zijn belager na het steekincident te overmeesteren met hulp van buren en een passant. Samen hielden ze de 26-jarige man vast tot de komst van de politie. Die sloeg hem in de boeien en wil alleen kwijt dat dader en slachtoffer elkaar kennen.    

'Moordaanslag na lastercampagne'
Twee leden van de Orde der Transformanten waren volgens justitie in 2008 betrokken bij het neerschieten van zakenman Frits Bebelaar voor diens woning in Rotterdam-Kralingen. Daarmee wilden ze een einde maken aan diens lastercampagne op het internet tegen de religieuze gemeenschap, zo meende het openbaar ministerie.

Bebelaar was enige tijd getrouwd met een lid van de Orde. Hij verklaarde na de aanslag te zijn terechtgekomen in een bizarre, angstaanjagende en levensbedreigende wereld waarin hij voortdurend in angst leeft en vreest voor wraak. 'Mijn leven doet sterk denken aan een fatwa,' zo verklaarde hij begin 2012 tegenover Omroep Brabant.

Beide verdachten ontkenden elke betrokkenheid bij de moordaanslag. Justitie eiste acht jaar cel tegen hen, maar de rechtbank in Rotterdam sprak het duo vrij. Volgens de rechters riep het gedrag van de twee omstreeks het tijdstip van de aanslag, en op de plaats delict, wel vragen op.

Peilbaken onder auto
Zo had een van de twee beklaagden een peilbaken onder de auto van het latere slachtoffer geplaatst. Dat alleen was geen concreet bewijs voor betrokkenheid bij de moordaanslag, oordeelde de rechtbank. Het openbaar ministerie ging in hoger beroep tegen de vrijspraak.

De Orde der Transformanten werd in 2003 opgericht door personal coach Robert Baart uit Hoeven. Hij wordt 'voorganger' genoemd. Leden van de religieuze gemeenschap kochten zes woningen naast de zijne op in het Rasopark. Er zouden zo'n 60 mannen, vrouwen en kinderen leven.

Baarts echtgenote Marla verklaarde in 2008 tegenover De Volkskrant dat de Orde een sekte is in de zin van een geloofsgemeenschap die zich afsplitste van andere geloofsbewegingen. 'Wij zijn geen sekte met een charismatische leider die alles bepaalt,' aldus de woordvoerster van de Orde der Transformanten.