Volledig scherm
Het lijstje van Rodney, 7 jaar. © AD

Liefe sint, mag ik dit jaar skijlendus...

Knippen. Plakken. Schrijven. En doorkrassen. Het was een behoorlijke precisieklus de afgelopen weken, maar vanavond mogen alle verlanglijstjes voor Sinterklaas eindelijk de schoen in. Zoals al decennia gebeurt. Eeuwen zelfs.

Hoe ver de traditie van het verlanglijstje teruggaat; dat weet zelfs kenner Arie Kornegoor (66 jaar) niet precies. Maar de oprichter van het Sinterklaasmuseum in het Gelderse Neede weet wel dat het gemeentearchief in Amsterdam een van de oudste in huis heeft. Een zwierig briefje dat een meisje bijna 250 jaar geleden achterop een oude rekening van haar vader pende. En wat verlangde zij dan van 'Hoog Eerwaarde heer 's Nicolaas'? In 1773? Een nieuwe strik, want haar zondagse strik was 'al so vuyl'. En 'wat lekkers', waar ze Sinterklaas 'altegaar ten hoogste dankbaar' voor zou zijn.

Volledig scherm
De wensen van Stijn, 9 jaar. © AD

iPads en Ninendo's

Ja, verzucht Kornegoor, de tijden zijn sinds 'de kaatsenballen in een net' behoorlijk veranderd. Hij valt als hulpsint in en verbaast zich wel eens over de wensen van nu. ,,iPads. Nintendo's. Wii's en hoe heten die dingen al niet meer.''

In de jaren van de wederopbouw, toen hij nog een kleine jongen was, vroeg hij zelf om dinky toys en Meccano. Hij ontving, herinnert hij zich, vooral 'utilitaire zaken'. ,,Het was in mijn jeugd heel gebruikelijk om een nieuwe pyjama of trui te krijgen. Dingen die kinderen echt nodig hadden.''

Uit de lijstjes die lezers deze week van zoon of dochter naar de krant mailden, blijkt vooral de opmars van de catalogus. Er wordt driftig gescheurd en geplakt uit de dikke folders die in oktober de start van het sintseizoen aankondigen.

Stokpaardje
En, zeker, sommige wensen zijn groot. Maar sommige zijn nog ouderwets klein. Zo vroeg een van de kinderen om 'een stokpaardje'. En toen haar moeder haar vroeg wat ze nog meer wilde, zei ze 'nóg een stokpaardje'.

Volledig scherm
Het lijstje van Josefien, 6 jaar. © AD