Volledig scherm
De politie doet onderzoek op plaats waar Reduan B. werd geliquideerd. © EPA

Lierse plantenkweker duikt ineens op in liquidatiezaak mocro-maffia

Een van de drie aangehouden verdachten voor de liquidatie van Reduan B., broer van kroongetuige Nabil, is de directeur van een tropische plantenkwekerij uit De Lier. Niet alleen zijn omgeving, maar zelfs de politie is verrast door de sporen die zijn gevonden van de Westlander.

In de omgeving van de 31-jarige tuinder is met verbijstering gereageerd op de aanhouding van de man die directeur is van een plantenbedrijf. ,,Veel Westlandser dan hem vind je ze niet'', zeggen bekenden van de man. Het lijkt een volkomen raadsel hoe de geboren en getogen Westlander ineens betrokken zou kunnen zijn bij de keiharde liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Toch leidden dna-sporen op een van de aangetroffen vuurwapens naar de Lierenaar. Een aangeslagen familielid van de aangehouden man zegt 'dat er ergens iets heel erg is misgegaan'. ,,Dna-sporen kunnen al door een handdruk gaan rondzwerven.''

In de sloot

Quote

Dna-spo­ren kunnen al door een handdruk gaan rondzwer­ven

Familielid van de aangehouden Lierenaar

Het is zeker niet uitgesloten dat het 'excuusverhaal' van het familielid klopt. Het verhaal gaat dat een kleine twee weken geleden een auto vlak bij het bedrijf van de Lierenaar de sloot inreed. De nu aangehouden directeur zou de inzittende toen hebben geholpen zichzelf te redden, waarna de bestuurder op de vlucht sloeg. 

De politie werd gealarmeerd en na enige tijd wisten zij de gevluchte bestuurder aan te houden. Daarbij bood de man nogal weerstand. De nu aangehouden Lierenaar zou nog een bos bloemen hebben gekregen voor zijn hulp. Waarom de bestuurder van de auto op de vlucht sloeg, is onbekend gebleven.

Toch werd de Lierse plantenbaas zaterdagmorgen aangehouden omdat zijn dna was gevonden op een van de wapens die werden gevonden nadat vrijdagavond de 41-jarige Shurandy S. was gearresteerd. Shurandy 'Andy' S. wordt verdacht van het lossen van de fatale schoten op Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B. die zou gaan verklaren over de praktijken van de mocro-maffia in Amsterdam en Utrecht.


Wapen

Naast de 31-jarige plantendirecteur uit De Lier werd zaterdag ook nog een Rijswijker opgepakt. De dna-sporen van beide heren zaten op een van de twee wapens die gevonden werden bij de vluchtauto van Shurandy S. Met een van die wapens zou Shurandy de liquidatie hebben uitgevoerd. Het dna van de Lierenaar zat op het andere wapen.

De onderzoeksrechter heeft eergisteren de voorlopige hechtenis van de man met drie dagen verlengd. Toch zitten opsporingsdiensten in de maag met de dna-sporen van de man die als grote verrassing tevoorschijn kwam en verder (nog) niet met de mocro-maffia gelinkt kan worden. Zijn familie hoopt dan ook dat hij morgen wordt vrijgelaten. Het OM in Amsterdam beslist vandaag of morgen of het de Westlander in de cel wil houden.