Liesbeth Spies, de nieuwe burgemeester van Alphen aan den Rijn.
Volledig scherm
Liesbeth Spies, de nieuwe burgemeester van Alphen aan den Rijn. © anp

Liesbeth Spies nieuwe burgemeester Alphen aan den Rijn

Liesbeth Spies (48) wordt burgemeester van Alphen aan den Rijn. De CDA-politica, die op 15 december wordt geïnstalleerd, is geboren en getogen in Alphen.

De gemeenteraad heeft voor haar als eerste burgemeester van de gefuseerde gemeente Alphen gekozen omdat haar indrukwekkende staat van dienst waarborgt dat ze een goed bestuurder is, en: 'Ze is bovendien mens onder de mensen', aldus voorzitter Marjon Verkleij van de vertrouwenscommissie.

'Ze stáát er, ze straalt gezag uit. Ze is gewoon de beste!' Spies is op dit moment nog waarnemend burgemeester in de gemeente Stichtse Vecht. Daarvoor was ze onder meer minister van Binnenlandse Zaken en gedeputeerde van Zuid-Holland en lid van de Tweede Kamer.

Spies is de eerste vrouwelijke burgemeester van Alphen; haar wethouders zijn allen man. Spies: 'Ik hoop dat ze me hebben gekozen omdat ik de beste kandidaat ben. Dat ik ook nog vrouw ben, is een bijkomstigheid. Ik voel me heel blij en gelukkig dat ik in mijn eigen woonplaats burgemeester mag zijn.'