Volledig scherm
PREMIUM
Het imago van het raadslidmaatschap is er niet beter op geworden. Toch zijn er nog best mensen die het zien zitten.

Liever raadslid dan alle dagen winkelen

Onderbetaald, onderschat, ongezond druk. Het imago van het raadslidmaatschap is er niet beter op geworden. Toch zijn er nog best mensen die het zien zitten, bleek op het nationale congres voor lokale volksvertegenwoordigers afgelopen zaterdag in Den Bosch. 

Het was al nooit een job met oh-la-la-factor maar de afgelopen jaren leek het raadslidmaatschap nog onaantrekkelijker dan voorheen. Zo waren er de berichten over bedreigingen en verbale agressie tegen lokale politici, klonken er verhalen over de infiltratie van de onderwereld in de gemeenteraden, en was er behoorlijk wat gemorrel over de stijgende werkdruk, de toegenomen complexiteit van de dossiers en de achtergebleven (onkosten-)vergoeding.

De vijfhonderd bezoekers van ‘Klaar voor 4 jaar!’, het raadsledencongres in Den Bosch, leken er dit weekend niet mee te zitten. Ze zeggen allen het sowieso niet voor het geld te doen (Mladen: ‘Ik lever er zelfs een dag werk als ict-consultant voor in’), benadrukken een olifantenhuid te hebben, (Corrie: ‘Ik kan er wel tegen om af en toe het pispaaltje te zijn’) en vertellen dat ze zich wel een weg door al die stapels A4 banen.  ‘Kwestie van niet alles willen doen’, reageert het jonge raadslid Jarno. Waarom deze drie zich met liefde in het campagnegeweld voor de lokale verkiezingen van 21 maart storten.