Volledig scherm
© anp

Lijk in het water bij intocht Sinterklaas in IJmuiden

UpdateTerwijl Sinterklaas zaterdagmorgen voet aan wal zette op de Loswalkade in IJmuiden, lag enkele tientallen meters verderop een lichaam in het water.

De politie had het stoffelijk overschot te laat ontdekt om de intocht nog af te blazen. In plaats daarvan werd het deel van de kade en de boot waaronder het lijk zit, afgeschermd. 

Rond een uur of 9 trof een schipper iets verdachts aan onder zijn boot. 'Hij alarmeerde de politie en die heeft het lichaam gevonden. Omdat er toen al mensen onderweg waren naar de intocht, besloten we het onderzoek te 'bevriezen' en de omgeving goed af te zetten', aldus de zegsman.

Om 2 uur 's middags, toen de intocht voorbij was, kon de politie het lijk uit het water halen en het onderzoek hervatten. Over de identiteit van de man en de doodsoorzaak tast de politie nog in het duister.

Bekneld
Bij de intocht van Sinterklaas in Maastricht zijn een vrouw en een meisje gewond geraakt toen ze bekneld raakten op de Sint Servaasbrug.  'Toen de brug dicht ging, raakte het meisje op de een of andere manier bekneld. De vrouw heeft toen waarschijnlijk geprobeerd het kind te bevrijden, waardoor ze zelf ook vast kwam te zitten', aldus een woordvoerder van de politie.

Hoe het precies heeft kunnen gebeuren, wordt nog onderzocht. Hulpdiensten moesten eraan te pas komen om de twee te bevrijden. 'De vrouw was lichtgewond en had schaafwonden aan haar hand, maar het kind heeft ernstig beenletsel.' De twee zijn naar het ziekenhuis gebracht.