Volledig scherm
De lijst met radicale predikers groeit nog steeds.

Lijst met haatpredikers blijft groeien

De lijst met haatpredikers die Nederland wil weren, groeit nog steeds. Tussen januari 2016 en maart 2017 zijn er zeker vijf nieuwe namen aan de lijst toegevoegd. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) na vragen van deze krant.

Hoeveel en welke predikers er precies op de lijst staan, wil de NTCV niet zeggen. De dienst houdt sinds 2015 een zogenoemde ‘alerteringslijst’ bij van radicale predikers. Daar staan buitenlandse predikers op die een anti-democratische boodschap verkondigen of oproepen tot vijandigheid of geweld. Als zij een visum aanvragen voor een bezoek aan Nederland, kan dat hen op basis van de lijst geweigerd worden.

De lijst werd in het leven geroepen nadat er meerdere keren ophef ontstond over de komst van radicale imams naar congressen in Nederland. De alerteringslijst is overigens niet alleen voor imams bedoeld, ook radicale predikers van andere religies kunnen er op worden geplaatst.

In 2015 werden 23 omstreden predikers uit Nederland geweerd. Acht van hen kon een visum worden geweigerd. Van vijftien anderen werd de uitnodiging na overleg met de betreffende organisatie alsnog ingetrokken. Over 2016 is niet bekend hoeveel predikers er zijn geweerd. ,,Het doel is dat gemeenten, in overleg met die organisaties, voorkomen dat een omstreden spreker überhaupt wordt uitgenodigd. We zien dat steeds meer gebeuren, maar we houden niet bij hoe vaak”, stelt een woordvoerder van de NCTV.

  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.