Lili en Howick liepen weg in Wijchen, bezorgde politie roept op mee te zoeken
UPDATEDe politie roept burgers op om mee te zoeken naar Lili en Howick. Volgens een persbericht zijn de broer en zus gisteravond, enkele uren voordat ze zouden worden uitgezet naar Armenië, weggelopen vanuit Wijchen. Daar verbleven ze bij hun grootouders.
Er is daarna aangifte gedaan van vermissing van de kinderen. Het is onduidelijk waar Lili en Howick zijn en of ze zijn weggelopen, schrijft de politie. Die maakt zich zorgen over de 'veiligheid en het welzijn van de kinderen' en is daarom direct een zoektocht gestart. Inwoners van Wijchen melden dat daar in de nacht van vrijdag op zaterdag ook een politiehelikopter bij is ingezet.
Lili (12) en Howick (13) staan onder toezicht van voogdijinstelling Nidos. Er waren een of meer medewerkers van die instelling aanwezig op het moment van de verdwijning. ,,Er was op dat moment sprake van commotie in het huis en toen zijn de kinderen weggegaan.'', aldus een woordvoerster van Nidos. De kinderen zouden bij hun grootouders zijn geweest om afscheid te nemen. Er waren geen beveiligers aanwezig die de kinderen kon tegenhouden.
,,We weten niet waar ze zijn. Het ligt nu in de handen van de politie'', aldus de woordvoerster. Volgens Nidos was het de bedoeling dat Lili en Howick aan het einde van de zaterdagochtend uit Nederland zouden vertrekken naar Armenië.
Saillant is dat Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politie Bond, gisteravond opriep om de uitzetting tegen te houden. ,,We zoeken nog 14.000 veroordeelde criminelen, daar hebben we geen tijd en geen geld voor. 2018: gaan we kinderen uitzetten", zei hij zichtbaar geïrriteerd tijdens een uitzending van Pauw. ,,Het is toch schandalig, je moet je kapot schamen als Nederland." Op social media wordt nu veel opgeroepen vooral niet naar de kinderen te gaan zoeken.
Kamerlid Joël Voordewind schreef vandaag in een twitterbericht nog dat de kinderen niet uitgezet zouden moeten worden als de leefomstandigheden in Armenië voor hen niet in orde zijn. Voordewind is kamerlid voor coalitiepartner ChristenUnie.
Opvanggezin
Kinderrechtenactivist Britt Borghaerts, die zich al een jaar inzet voor het gezin, bevestigt het weglopen van de kinderen. ,,Toen het nieuws vannacht naar buiten kwam dat de uitzetting van de kinderen doorgaat, waren de volwassenen bij hun opvanggezin daar druk mee bezig. Zij hebben toen hun kans gezien om weg te lopen. Ook wij weten niet waar de kinderen zijn, maar het vermoeden bestaat dat ze naar vriendjes en vriendinnetjes zijn.”
Moeder Armina is volgens Borghaerts op de hoogte van de vermissing. ,,Ik heb haar vannacht uren aan de telefoon gehad om haar te troosten en op te vangen, zodat er niets ernstig zou gebeuren. Ze is uitermate wanhopig en overstuur. Ik maak mij grote zorgen om de kinderen en hun moeder. Gisteren is al naar buiten gekomen dat het slecht gaat met de moeder, maar de rechter vindt dat de uitzetting mag doorgaan omdat er geen psychiatrische diagnose is. Is dat niet een reden om de uitzetting uit te stellen tot die er wel is?"
Lili en Howick staan onder toezicht van voogdijinstelling Nidos. Daar zijn ze verrast. ,,We weten niet waar ze zijn. Het ligt nu in de handen van de politie'', aldus een woordvoerster. Volgens het Nidos was het de bedoeling dat Lili en Howick aan het einde van de ochtend uit Nederland zouden vertrekken.
Definitief
Gisteren besliste rechter definitief dat Howick (13) en Lili (12) naar Armenië moeten. Hun advocaat probeerde de uitzending met een rechtszaak alsnog te voorkomen, maar dat was tevergeefs.
Advocaat Flip Schüller stapte naar de rechter omdat het slecht gaat met de moeder van de kinderen, die al in Armenië is. Volgens een onafhankelijke psychiater moet de moeder worden opgenomen in een kliniek. Dat zou betekenen dat de kinderen zes maanden in een tehuis moeten worden geplaatst.
Eerdere rechterlijke uitspraken kwamen hiermee volgens de advocaat op losse schroeven te staan.
De rechtbank in Amsterdam wees vrijdagavond laat het verzoek van de advocaat af. De rechter oordeelt dat er in het psychologisch rapport van de moeder geen diagnose wordt gesteld. Dat kan pas na langduriger onderzoek. ,,Zonder diagnose kan niet worden vastgesteld dat de moeder inderdaad langdurig niet voor haar kinderen kan zorgen," aldus de rechter. ,,Daarnaast blijkt uit de stukken die zijn ingebracht door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid dat er afspraken zijn gemaakt over onderdak, scholing en financiële ondersteuning."
Staatssecretaris Harbers (Veiligheid en Justitie) liet vrijdagochtend al weten dat het standpunt van het kabinet ongewijzigd is en dat de kinderen zaterdag zouden worden uitgezet. Harbers sloeg daarmee ook een waarschuwing in de wind van de Kinderombudsman Margrite Kalverboer. Zij zei dat met de uitzetting van Lili en Howick ‘fundamentele rechten voor kinderen’ worden geschonden.
Bekijk hieronder de plek in Armenië waar Lili en Howick heen zouden moeten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Minister Yeşilgöz: bezig met schade Limburg, maar niet alles wordt vergoed
Er wordt gewerkt aan een eerlijkere vergoeding van de schade die is ontstaan door de wateroverlast in Limburg. Dat zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid in reactie op klachten over de schadeafhandeling die drie Zuid-Limburgse gemeenten uitten tegenover EenVandaag. Toch zal volgens minister Dilan Yeşilgöz niet alle schade vergoed worden. -
PREMIUM1941-2022
Willibrord Frequin plaveide de weg voor volgende generaties tv-makers: ‘Hé, jij, vind je dat normaal?’
Met Willibrord Frequin ging op Hemelvaartsdag een journalist en tv-persoonlijkheid heen die het begrip kleurrijk van een nieuwe dimensie voorzag. Hij leefde voor drie, voor dertig misschien wel, en plaveide de weg voor volgende generaties tv-makers. ‘Hé, jij, vind je dat normaal?’ -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUMOnderzoek
Zwaardere koeien groter gevaar voor boeren: '600 kilo tegen je aan, daar is weinig tegenin te brengen'
Rundveehouders lopen vaker letsel op bij een aanval of beknelling door een koe, omdat de beesten door fokprogramma’s zwaarder zijn geworden. Daardoor komen bijvoorbeeld een trap of kopstoot harder aan. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt?
-
PREMIUM9
Personeelstekort dwingt hotels en campings tot creatieve oplossingen: ‘Keukens zullen vroeger dichtgaan’
Kleinere terrassen, minder hotelkamers en op de camping je eten bestellen met een QR-code. Bezoekers gaan deze zomer ondervinden dat de horeca- en toerismebranche kampen met een enorm personeelstekort. In de coronatijd kozen veel medewerkers voor beter betalende alternatieven. ,,Tegen de GGD kunnen wij niet opboksen.’’ -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Kabinet is vooral alert op apenpokken bij mensen uit geboortejaar 1974 of later: zij zijn niet gevaccineerd
Het kabinet is alert op verdere verspreiding van het apenpokkenvirus, zeker bij mensen van 48 jaar en jonger. Zij zijn vroeger niet ingeënt tegen het pokkenvirus en mogelijk extra vatbaar voor een ernstiger verloop van de infectie. Om zicht te houden op het virus, bestempelt het kabinet de apenpokken als zogenoemde A-ziekte, al klinkt daarop kritiek in de Tweede Kamer.