Lili en Howick zijn weer terecht
Na drie dagen te zijn ondergedoken, hebben de in Nederland opgegroeide Armeense asielkinderen Lili (12) en Howick (13) zich vandaag bij de autoriteiten gemeld.
Delen per e-mail
Lili en Howick konden de afgelopen dagen eindelijk weer onbezorgd buiten spelen
Dat bevestigt de voogdij-instelling Nidos. Zij zal zich nu ontfermen over de kinderen, aldus Nidos-woordvoerder Esther Faber. Volgens kinderrechtenactivist Britt Borghaerts, die nauw contact heeft met moeder Armina Hambartsjumian, zijn de kinderen terug bij hun pleeggezin. Zaterdag werden zij in opdracht van moeder Armina ondergebracht op een veilige plek. Een gezin met kinderen waar Lili en Howick zich volgens Borghaerts op hun gemak voelen.
Het was volgens Borghaerts de bedoeling van de moeder ‘om de kinderen een paar dagen op adem te laten komen, omdat de stress voor de naderende uitzetting hen teveel werd’. Maar tijdens de onderhandelingen met Nidos en de Dienst Terugkeer & Vertrek heeft de moeder besloten de locatie van de kinderen toch bekend te maken.
Detentiecentrum
DT&V en Nidos zouden volgens Borghaerts hebben gedreigd de kinderen in een detentiecentrum te stoppen als Lili en Howick door de autoriteiten werden gevonden. ,,Het Nidos wilde toezicht blijven houden en drong bij Armina aan om de verblijfplaats van de kinderen bekend te maken. Er was een medewerker van het Nidos in Jerevan die urenlang bij haar heeft gezeten. Moeder Armina werd verscheurd tussen wat ze voor haar kinderen wil en wat er van haar werd gevraagd. Lili en Howick konden de afgelopen dagen eindelijk weer onbezorgd buiten spelen en hoefde niet bang te zijn dat er ieder moment iemand aan de deur stond die hen op kwam halen. De poging van Armina om de kinderen een paar dagen rust te gunnen is niet gelukt.”
Het Nidos kan verder niet inhoudelijk reageren op de kwestie.
Ondergedoken
Moeder Armina schreef gisteren in een brief aan deze krant dat ze in paniek raakte toen ze via neuroloog Erik Scherder hoorde dat haar kinderen posttraumatische stresssyndroom (PTSS) hebben en dat de kans op herstel volgens Scherder in Armenië klein is. ,,De afgelopen dagen is de spanning voor Lili en Howick te groot. De stress is zo groot, dat ik bang ben dat mijn kinderen instorten als dit zo doorgaat. In Armenië zullen zij nog meer stress krijgen. Ik kan hier niet voor hen zorgen en hier is geen goede hulp voor traumaverwerking. Ik kan hun verdriet en angst niet meer aanzien. Het is mijn taak als moeder om Howick en Lili te beschermen,” schreef de 37-jarige moeder. Een jaar geleden werd ze in haar eentje teruggestuurd naar Armenië, omdat de kinderen toen ook zaten ondergedoken.
Volgens Borghaerts staat de uitzetting nog altijd gepland voor aanstaande zaterdag. ,,Er slaapt vanavond iemand van het Nidos bij de kinderen. Morgen wordt er gekeken naar waar de kinderen heen gaan, maar hoogstwaarschijnlijk naar een bewaakte plek.”
Doodsbang
Vorige week schreven broer en zus via deze krant een brief aan premier Mark Rutte, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers en de koning en koningin, waarin ze smeken om hen niet naar een weeshuis te sturen. Ook schreven zij ‘doodsbang te zijn’. De Raad van State oordeelde vorige maand dat Harbers de asielaanvraag van de kinderen terecht heeft afgewezen omdat Armenië een veilig land is. Lili en Howick wonen tien jaar in Nederland. Moeder Armina ontving verschillende afwijzingen op haar asielaanvraag. De rechtbank oordeelde eerder dat de Russische nationaliteit waarmee ze een asielprocedure startte, niet juist is.
Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wetenschappelijk Bewezen Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt. -
Simone Kennedy: 'Beter als Lili en Howick hun verzet staken'
Alle mogelijkheden om in Nederland te blijven zijn uitgeput en de Amersfoortse kinderen Lili en Howick kunnen zich beter gaan voorbereiden op hun toekomst in Armenië. Dat zei het Amersfoortse ChristenUnie-raadslid Simone Kennedy vanavond in het radioprogramma Dit is de dag op NPO Radio 1. -
Defence for Children: 'Lili en Howick leven ieder uur in angst'
Volgens kinderrechtenorganisatie Defence for Children toont het onderduiken van de in Nederland opgegroeide asielkinderen Lili en Howick aan hoeveel paniek er is. -
Duizend mensen reageren op dit rijtjeshuis in Ooij
Duizend huishoudens willen hier wonen, in deze tussenwoning aan de Dr. Kochlaan in Ooij, bij Nijmegen. Het betreft een sociale huurwoning van woningcorporatie Oosterpoort met drie slaapkamers en een kale huur van 633 euro per maand. -
Joe Biden heeft een haat-liefdeverhouding met auto's
De man die vandaag wordt beëdigd als president van de Verenigde Staten komt uit een autofamilie en is een echte petrolhead. Helaas speelde een auto ook de hoofdrol in het meest tragische hoofdstuk uit zijn leven.
-
Scholieren in actie voor Lili en Howick: Zwarte kleding totdat ze mogen blijven
Scholieren uit het Zeeuwse Goes komen in actie voor Lili (12) en Howick (13) uit Amersfoort, die het land uit moeten. Ze roepen alle schoolgaande kinderen op om iedere dag zwarte kleding te dragen, net zo lang totdat het besluit tot uitzetting wordt teruggedraaid. -
Update Politie onderzoekt beschieting bedrijfspanden Rotterdam
De politie onderzoekt of er verband is tussen twee schietincidenten in Rotterdam. Maandagochtend ontdekte een voorbijganger kogelgaten in een restaurant aan de Nieuwe Binnenweg. De volgende nacht is een bedrijfspand beschoten aan de Abraham van Stolkweg. -
Moeder in brief: Lili en Howick ondergedoken
De in Nederland opgegroeide Armeense asielkinderen Howick en Lili zijn ondergedoken. In een brief aan deze krant schrijft hun moeder Armina dat de kinderen in opdracht van haar ‘op een veilige plek zijn ondergebracht’. De locatie van deze plek is niet bekend bij de autoriteiten.