Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie. © Shutterstock

Limburg gaat overlastgevende wasberen afschieten

De provincie Limburg heeft toestemming gegeven voor het afschieten van wasberen. De provincie neemt deze beslissing omdat de wasbeer oprukt en gezondheidsrisico’s en overlast veroorzaakt.

De populatie groeit fors. Eind 2017 was er een eerste melding van een wasbeer met jongen. Toen nog een unicum. Vorig jaar groeide de populatie al tot zo’n honderd dieren. De wasbeer opvangen, zoals de Partij voor de Dieren wil, kan niet, laat de provincie weten. Dat is te duur en onvoldoende effectief, aldus de provincie. Afschieten is de enige zinvolle optie.

Daardoor hoopt de provincie te voorkomen dat de dieren zich definitief in Limburg vestigen. De provincie pleit voor Europese maatregelen, omdat de wasbeer vooral vanuit Duitsland de landsgrenzen naar Limburg overschrijdt. De wasbeer komt van nature niet voor in Nederland en dat verplicht de provincie tot het aanpakken van deze soort. Om die reden moeten volgens de provincie ‘uitroeiingsmaatregelen’ worden genomen.

‘Weinig zin’

Quote

Afschieten heeft weinig zin. Er komen telkens nieuwe voor terug

Jaap Mulder

Of zelfs afschieten voldoende zal blijken, is nog de vraag. Bioloog en roofdierenspecialist Jaap Mulder blikte op deze site in 2015, toen er een wilde wasbeer werd gevangen, al vooruit op een eventuele aanpak. ,,Afschieten, zoals de Duitsers in 1954 al hebben geprobeerd, heeft weinig zin. Er komen telkens nieuwe voor terug. We kunnen onze leefstijl beter aanpassen aan het exotische diertje. Over een jaar of 20 kun je de deksel van je kliko maar beter goed vastmaken!’’

  1. Afgeluisterde MH17-gesprekken reiken tot in Kremlin

    Afgeluis­ter­de MH17-gesprekken reiken tot in Kremlin

    De afgeluisterde telefoongesprekken die vanmiddag door het MH17-onderzoeksteam naar buiten zijn gebracht, lijken op directe betrokkenheid van het Kremlin te duiden bij wapenleveranties aan de pro-Russische rebellen in Oekraïne. In een van de gesprekken die het Joint Investigation Team (JIT) vanmiddag afspeelde, is Vladislav Soerkov te horen: hij was twee jaar vice-premier van Rusland en is nog steeds een adviseur van president Poetin.