Volledig scherm
Varkens in de stal. © ANP

Limburg: zonnepark gaat varkenshouderij vervangen

De provincie Limburg gaat boeren helpen met het plaatsen van zonnepanelen op plekken waar nu varkens worden gehouden, meldt De Limburger  vandaag. Om het plan te laten slagen moet wel eerst de krapte op het stroomnet opgelost worden. 

De provincie Limburg wil de boeren met goedkope leningen helpen de zonnepanelen aan te schaffen, om zo het aantal varkens in de regio terug te dringen. Gedeputeerde Hubert Mackus: „Als de stal gesloopt wordt, mogen op dat bouwvlak zonnepanelen terug worden gelegd. Wij gaan helpen die aanschaf te financieren.’’ Door met subsidie een zonneveld aan te leggen is de boer verzekerd van inkomsten en kan hij daarmee zijn eventuele schulden aflossen. Vooral voor varkenshouders die de laatste jaren fors geïnvesteerd hebben en daardoor flinke schulden hebben, kan het plan een uitkomst zijn. 

De aankondiging komt net nadat de Tweede Kamer aan de bel heeft getrokken over het feit dat zonneparken hun energie nu al niet kwijt kunnen. Het stroomnet in grote delen van het land, inclusief Limburg, is niet zwaar genoeg om alle zonnestroom op aan te sluiten. Nu al krijgen initiatiefnemers van zonneprojecten vaak 'nee’ te horen van netbeheerders: in dunbevolkte gebieden zijn de netten simpelweg niet berekend op de grote hoeveelheid nieuwe zonneparken. De doelen van het Klimaatakkoord lopen hierdoor gevaar. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) erkende dat de krapte op het stroomnet  een ‘belangrijk knelpunt’ is in de klimaatplannen. 

Veestapel

Ook het inkrimpen van de veestapel is onderdeel van de klimaatplannen. Van de ruim twaalf miljoen varkens moeten er zo'n anderhalf miljoen verdwijnen.  Het kabinet heeft 120 miljoen euro uitgetrokken voor een sanering van de varkenssector, zo'n 70 miljoen hiervan is bedoeld om boeren te laten overstappen naar duurzame landbouw met minder vee. Dat is niet alleen nodig om de klimaatdoelen te halen, maar ook om stikstof te verminderen en te voldoen aan de Urgenda-uitspraak waarin is bepaald dat Nederland al volgend jaar een kwart minder CO2 moet uitstoten. De varkensregeling is vooral gericht op Noord-Limburg en Oost-Brabant, dé varkensstreken van Nederland.