Volledig scherm
© Linda Milder

Linda is Nederlands eerste professionele knuffelaar

Linda Milder is de eerste professionele knuffelaar in Nederland. Op Valentijnsdag opent ze haar praktijk in Amsterdam, waar je een innige knuffelsessie van een half uur kunt kopen voor 40 euro. ,,Ik besefte dat het raar was dat we in Nederland niet zo'n plek hebben."

Volledig scherm
© Linda Milder
Quote

Het is heel mooi. Je voelt echt de overgave.

Linda Milder

Linda Milder (39) raakte geïnspireerd door het knuffelbedrijf van de Amerikaanse Samantha Hess en besloot ook professioneel knuffelaar te worden. Hess opende eind vorig jaar de allereerste knuffelwinkel ter wereld. Daarna barstte de discussie over de verkoop van knuffels los.

Veel mensen waren laaiend enthousiast over het idee, maar er waren ook negatieve reacties en onbegrip over 'het ambt' knuffelaar. ,,Ik vond het een fascinerende discussie. Mensen reageerden van 'wat fijn dat iedereen nu terecht kan voor een warme knuffel', terwijl anderen vonden dat een knuffel gratis moet zijn'', vertelt de Nederlandse knuffelaar tegen AD.

,,Toen besefte ik dat het raar was dat we in Nederland niet zo'n plek hebben voor mensen die vastgehouden willen worden. Ik dacht: daar moet ik wat mee. Iedereen zou toegang moeten hebben tot een knuffel.'' 

Milder stopte met haar baan in de modebranche en begint de eerste professionele knuffelpraktijk in Nederland.

Veel aanmeldingen
Eén type bezoeker die een knuffel koopt is er niet echt. De klanten komen wel één ding overeen weet Milder uit diverse proefknuffelsessies: ze willen graag omarmd worden. ,,Ik heb veel aanmeldingen van oudere, alleenstaande mensen, maar ook van vrouwen en mannen die helemaal niet eenzaam zijn. Knuffelen is gewoon heel mooi. Het gaat even helemaal om jou.''

Voorafgaand aan de knuffelsessie vindt eerst een intakegesprek plaats, waarin de regels worden uitgelegd. De belangrijkste regel is dat het een non-seksuele knuffel is, waarbij klanten hun kleren moeten aanhouden. De daadwerkelijke knuffelsessie vindt op een later moment plaats.

De knuffelsessie begint met een knuffel als groet. ,,Klanten zijn in het begin vaak een beetje onwennig. Daarom houden we eerst een gesprek, waarbij ik de hand van de klant vast hou."

Uiteindelijk volgt de omarming. ,,Het is heel mooi. Je voelt echt de overgave.''

Prijskaartje
Aan een half uurtje knuffelen hangt wel een prijskaartje. Een innige knuffel kost 40 euro per half uur. Milder wil dat in 2020 iedereen in Nederland toegang heeft tot een professionele knuffel, daarom heeft ze ook voor de mensen zonder budget iets bedacht: 'Pay Hugs Forward'. Van elke 10 betaalde knuffelsessies wordt er één gratis sessie gegeven aan iemand die minder financiële draagkracht heeft.

Als de zaken van Milder even goed zullen gaan als die van Samantha Hess, dan mag ze alvast rekening houden met een volle agenda. De Amerikaanse kon de grote vraag knuffels binnen een mum van tijd niet meer alleen aan, waardoor ze flink moest uitbreiden en een aantal werknemers moest aannemen.