Volledig scherm
Natasja Froger krijgt een lintje.

Lintjesregen 2016: check hier wie de gelukkigen zijn

Duizenden Nederlanders worden dinsdag in het zonnetje gezet met een lintje ter gelegenheid van Koningsdag. Ze horen de burgemeester van hun woonplaats zeggen ,,het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om...'' en mogen zich voortaan bijvoorbeeld lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Opmerkelijk: dit jaar worden er 2.755 lintjes uitgedeeld, het laagste aantal in 13 jaar tijd.

Verdiensten
Voordat iemand een lintje krijgt wordt er bekeken of diegene iets bijzonders voor de maatschappij heeft betekend. Dat kan gaan om vrijwilligerswerk, maar ook een bijzondere prestatie in iemands carrière kan een onderscheiding opleveren. 'Die verdiensten moeten dan wel een breed belang hebben voor de samenleving', schrijft de Rijksoverheid op haar informatiepagina over Koninklijke onderscheidingen.

Volledig scherm
© anp

Zuid-Holland (506), Noord-Brabant (496) en Noord-Holland (394) tellen de meeste gedecoreerden. Op de zes Antilliaanse eilanden kregen 33 mensen een onderscheiding.

Van alle gemeenten worden in Rotterdam de meeste lintjes uitgereikt: 43 stuks. In Amsterdam zijn dat er vijf minder. Westland staat op de derde plek met 28 ontvangers. Opvallende vierde en vijfde zijn Den Bosch (27) en Moerdijk (25). 

Weinig
In de afgelopen dertien jaar werden niet eerder zo weinig lintjes uitgedeeld als dit jaar. Dinsdag krijgen 2.755 mensen een Koninklijke onderscheiding. Op het hoogtepunt, in 2010, waren dat er bijna duizend meer. Tot die tijd was er een stijgende trend, daarna zette een lichte daling in. De Kanselarij der Nederlandse Orden, die over de onderscheidingen gaat, heeft geen verklaring voor de daling.

Bijna duizend vrouwen kregen een lintje, tegen bijna 1800 mannen. De man-vrouwverhouding is de afgelopen jaren redelijk constant. Doorgaans is zo'n 35 procent van de ontvangers vrouw, tegenover 65 procent mannelijke ontvangers. 

Ordes
Sinds 1996 heeft de Orde van Oranje-Nassau zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Die laatste graad wordt veruit het meeste uitgedeeld: bijna 89 procent van de onderscheidingen die tijdens de Lintjesregen van 2016 gegeven worden, maken de ontvanger Lid in de Order van Oranje-Nassau.

Iets meer dan tien procent mag zichzelf vanaf dinsdag Ridder noemen, waarvan tien mannen en drie vrouwen de onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw krijgen. Die titel is voorbehouden aan mensen die een buitengewone prestatie op het gebied van kunst, wetenschap, sport of muziek geleverd hebben. Negen mannen en vijf vrouwen krijgen de onderscheiding Officier.

Niemand krijgt dinsdag de titel Ridder Grootkruis, Grootofficier of Commandeur.

Volledig scherm
Acteur Thom Hoffman. © ANP

Bekende Nederlanders
Elk jaar worden vooral vrijwilligers in het zonnetje gezet, maar hier en daar ook een bekende of iets minder bekende Nederlander. Zo hebben acteur Thom Hoffman, presentatrice Loretta Schrijver en haar collega Natasja Froger een koninklijke onderscheiding in ontvangst genomen voor hun grote verdiensten in de branches waarin ze al jaren actief zijn.

Hoffman werd onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en kreeg het lintje opgespeld van burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam. 

Bekijk hieronder op de kaart waar de meeste lintjes zijn uitgedeeld en wie ze in ontvangst mochten nemen.

Volledig scherm
© anp