Lintjesregen 2016: check hier wie de gelukkigen zijn
Duizenden Nederlanders worden dinsdag in het zonnetje gezet met een lintje ter gelegenheid van Koningsdag. Ze horen de burgemeester van hun woonplaats zeggen ,,het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om...'' en mogen zich voortaan bijvoorbeeld lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Opmerkelijk: dit jaar worden er 2.755 lintjes uitgedeeld, het laagste aantal in 13 jaar tijd.
Delen per e-mail
Verdiensten
Voordat iemand een lintje krijgt wordt er bekeken of diegene iets bijzonders voor de maatschappij heeft betekend. Dat kan gaan om vrijwilligerswerk, maar ook een bijzondere prestatie in iemands carrière kan een onderscheiding opleveren. 'Die verdiensten moeten dan wel een breed belang hebben voor de samenleving', schrijft de Rijksoverheid op haar informatiepagina over Koninklijke onderscheidingen.
Zuid-Holland (506), Noord-Brabant (496) en Noord-Holland (394) tellen de meeste gedecoreerden. Op de zes Antilliaanse eilanden kregen 33 mensen een onderscheiding.
Van alle gemeenten worden in Rotterdam de meeste lintjes uitgereikt: 43 stuks. In Amsterdam zijn dat er vijf minder. Westland staat op de derde plek met 28 ontvangers. Opvallende vierde en vijfde zijn Den Bosch (27) en Moerdijk (25).
Weinig
In de afgelopen dertien jaar werden niet eerder zo weinig lintjes uitgedeeld als dit jaar. Dinsdag krijgen 2.755 mensen een Koninklijke onderscheiding. Op het hoogtepunt, in 2010, waren dat er bijna duizend meer. Tot die tijd was er een stijgende trend, daarna zette een lichte daling in. De Kanselarij der Nederlandse Orden, die over de onderscheidingen gaat, heeft geen verklaring voor de daling.
Bijna duizend vrouwen kregen een lintje, tegen bijna 1800 mannen. De man-vrouwverhouding is de afgelopen jaren redelijk constant. Doorgaans is zo'n 35 procent van de ontvangers vrouw, tegenover 65 procent mannelijke ontvangers.
Ordes
Sinds 1996 heeft de Orde van Oranje-Nassau zes graden: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. Die laatste graad wordt veruit het meeste uitgedeeld: bijna 89 procent van de onderscheidingen die tijdens de Lintjesregen van 2016 gegeven worden, maken de ontvanger Lid in de Order van Oranje-Nassau.
Iets meer dan tien procent mag zichzelf vanaf dinsdag Ridder noemen, waarvan tien mannen en drie vrouwen de onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw krijgen. Die titel is voorbehouden aan mensen die een buitengewone prestatie op het gebied van kunst, wetenschap, sport of muziek geleverd hebben. Negen mannen en vijf vrouwen krijgen de onderscheiding Officier.
Niemand krijgt dinsdag de titel Ridder Grootkruis, Grootofficier of Commandeur.
Bekende Nederlanders
Elk jaar worden vooral vrijwilligers in het zonnetje gezet, maar hier en daar ook een bekende of iets minder bekende Nederlander. Zo hebben acteur Thom Hoffman, presentatrice Loretta Schrijver en haar collega Natasja Froger een koninklijke onderscheiding in ontvangst genomen voor hun grote verdiensten in de branches waarin ze al jaren actief zijn.
Hoffman werd onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en kreeg het lintje opgespeld van burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam.
Bekijk hieronder op de kaart waar de meeste lintjes zijn uitgedeeld en wie ze in ontvangst mochten nemen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Pakketbezorger reed twee keer over man (42) heen die hem aansprak op rijgedrag
De 19-jarige pakketbezorger Tarik O. uit Woerden is twee keer over de man heengereden die hem vorig jaar in Wijchen aansprak op zijn rijgedrag. O. reed het 42-jarige slachtoffer aan, hij werd een stuk meegesleurd op de motorkap. Toen hij onder de auto terechtkwam, zou de pakketbezorger de bus in z’n achteruit hebben gezet en nogmaals over de man heen zijn gereden. Het slachtoffer overleed op straat, voor de ogen van zijn vrouw. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over. -
PREMIUM
Verkiezingen in coronatijd: ‘Wees voorbereid op lastposten in stembureaus’
Nederland gaat voor het eerst stemmen tijdens een pandemie. In andere landen hebben ze daar inmiddels behoorlijk goede ervaringen mee. -
PREMIUM
AstraZeneca en zijn vaccin: hoe één farmaceut heel Europa tot waanzin drijft
Farmaceut AstraZeneca drijft Europa met zijn coronavaccin tot waanzin. Waarom krijgen wij veel minder vaccins dan de Britten? Hoeveel vaccins zijn er vanuit Leiden naar Engeland verscheept? En wat valt Europa zélf te verwijten? Morgen moet het bedrijf op het matje komen bij het Europees Parlement.
-
Frank in quarantaine
Weet u nog waar u was vorig jaar rond deze tijd, wat u van plan was, wat u hoopte en vreesde?
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 344. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen. -
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live.