Volledig scherm
Lippenbalsem is volgens de Belgische consumentenbond niet altijd veilig. Nederlandse autoriteiten stellen dat dit wel meevalt. © Thinkstock

Lippenbalsem onveilig? Onnodige ophef, aldus cosmeticabranche

Lippenbalsem-minnend Nederland stond gisteren even op zijn kop: volgens de Belgische consumentenbond bevat een groot aantal lippenbalsems ziekmakende stoffen. Hoe zit dat nou eigenlijk? De Nederlandse autoriteiten slaan vooralsnog geen alarm. 

Volledig scherm
Labello werd afgekeurd door de Belgische consumentenbond. © AD

Lichte paniek op sociale media: ,,Hoe zit het met Blistex? Ik ga het ook maar gelijk weggooien, want ik las ergens op het internet dat het ook troep is'', verzucht een Facebook-gebruikster. En ze is niet de enige. Veel mensen maken zich zorgen nadat Test-Aankoop, het Vlaamse zusje van onze Consumentenbond, alarm heeft geslagen over de minerale oliën die vaak in de cosmetica gebruikt worden.

Bekende merken als Labello en Vaseline blijken in sommige gevallen te veel MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons)en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) te bevatten. Deze stoffen zijn in gewone cosmetica geen probleem, maar als het wordt gegeten, is de kans op het ontwikkelen van ziekten zoals kanker groter. Er moet dus terughoudend met de mineralen worden omgegaan en dat gebeurt volgens testen van Test-Aankoop niet altijd.

Ronald van Welie, directeur van de Nederlandse cosmeticavereniging, volgt de commotie op de voet. ,,Ik heb nog geen contact gehad met de Belgen hierover, maar ik begrijp dat ze op hun site hebben laten zien welke balsems je beter niet kunt gebruiken.'' 

Voedingsindustrie

Van Welie van de branchevereniging stelt dat dit veel te voorbarig is. ,,De oliën die in lippenbalsem zitten, worden ook in de voedingsindustrie gebruikt. Ze worden gezuiverd om de  schadelijke stoffen eruit te halen. Het zou dus kunnen dat er nog sporen van in zitten, dat wel.'' Bij wet moet die concentratie heel laag zijn. ,,Dat wordt in heel Europa door de verschillende instanties getest. Er is gewoon wetenschappelijk bewijs dat er niets aan de hand is.''

In Nederland is dat de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Zij stellen niet met onderzoek bezig te zijn.  Ook de Nederlandse Consumentenbond geeft aan niet met een eigen onderzoek bezig te zijn.

  1. Anorexiapatiënte (19) ligt al anderhalf jaar vastgebonden in bed in kliniek

    Anorexiapa­tiën­te (19) ligt al anderhalf jaar vastgebon­den in bed in kliniek

    Een 19-jarige anorexiapatiënte ligt al anderhalf jaar 24 uur per dag vastgebonden in een bed in een Nederlandse ggz-instelling. In een door haar gemaakt filmpje dat het tv-programma Zembla in bezit heeft, laat ze zien hoe ze met een ‘Zweedse band’ rondom haar middel, haar schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. De jonge vrouw, die met sondevoeding in leven wordt gehouden, ligt vast omdat ze een gevaar voor zichzelf vormt.
  2. Al 100 kilometer file door boerenprotest, politie stopt vijftien boeren op weg naar het Binnenhof

    Al 100 kilometer file door boerenpro­test, politie stopt vijftien boeren op weg naar het Binnenhof

    Massa’s boeren stappen vandaag opnieuw op de trekker om te protesteren uit onvrede over stikstofmaatregelen. Er wordt gewaarschuwd voor verkeerschaos in het hele land. ,,Dat het weer een dikke chaos wordt, staat vast.’’ Door de protesterende boeren stond er vanochtend iets voor 06.00 uur al ruim 100 kilometer file. Vooral op de A1, A2, A6 en A28 is het druk. Daar rijden veel trekkers die onderweg zijn naar Bilthoven om actie te voeren bij het RIVM. De boeren gaan later op de dag ook in Den Haag nog demonstreren.