De Tweede Kamer
Volledig scherm
De Tweede Kamer © ANP

Liquidatie raadsman kroongetuige schokt Tweede Kamer: ‘Aanslag op onze rechtsstaat’

Partijen in de Tweede Kamer zijn geschokt door de moord op de advocaat van kroongetuige Nabil B. Regeringspartij CDA en oppositiepartij PvdA spreken van ‘een regelrechte aanslag op onze rechtsstaat'. CDA-Kamerlid Chris van Dam vraagt zich af of de beveiliging van de kroongetuige en zijn naasten wel in goede handen is.

Ook coalitiepartner VVD ziet de rechtsstaat in het geding komen. De nieuwe liquidatie doet Kamerlid Dilan Yesilgöz denken aan ‘Italiaanse maffiapraktijken’. Zeer schokkend dit. Dit tast het fundament van onze rechtsstaat aan en zou niet mogen gebeuren in Nederland.” Haar D66-collega Maarten Groothuizen spreekt van ‘inktzwart nieuws’ en ‘een ongehoorde escalatie van het geweld’.

Van Dam en PvdA-Kamerlid Attje Kuiken willen dat justitieminister Ferd Grapperhaus naar de Kamer komt om tekst en uitleg te geven. Van Dam vreest dat de gevolgen van de liquidatie de hele advocatuur en de rechtsstaat zullen raken. Hij denkt dat potentiële kroongetuigen voortaan wel twee keer nadenken voor ze nog samenwerken met de politie, en advocaten voor ze met zo’n cliënt in zee gaan.

Ook de jonge leeftijd van de vermoedelijke dader geeft te denken, zegt Van Dam. Hij vermoedt dat een tiener met de moord is belast omdat minderjarigen veel lichtere straffen krijgen. De politiek moet zich gaan beraden of dat niet anders moet, vindt hij.

Oprechte twijfels

CDA’er Chris van Dam heeft ‘oprechte twijfels’ over de beveiliging van Wiersum, die kroongetuige Nabil B. bijstond. Eerder werd al een broer van B. vermoord. GroenLinks vraagt zich af of we voldoende doen om kroongetuigen, hun families en advocaten te beschermen.

Wiersum werd bedreigd maar niet beveiligd, zeggen bronnen met kennis van zaken volgens meerdere media. Als dat klopt, is de vraag of de politie hem die beveiliging wel heeft aangeboden, zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. ,,Die duidelijkheid zal de minister moeten geven.” Ook de VVD, de grootste regeringspartij, wil zo snel mogelijk van Grapperhaus horen hoe het staat met de beveiliging en de veiligheid van advocaten.

GroenLinks-Kamerlid Niels van den Berge vindt het meteen ook hoog tijd voor meer actie van het kabinet tegen de georganiseerde misdaad.

Overschaduwen

De moord zal de Algemene Beschouwingen, het grote Kamerdebat over de plannen die het kabinet met Prinsjesdag heeft gepresenteerd, zeker overschaduwen, zeggen de Kamerleden. Geert Wilders begon het debat als eerst met de moord. ,,Wij zijn geschokt over wat er in Amsterdam is gebeurd. Ik wil beginnen met zijn familie en kennissen vanuit de grond van mijn hart te condoleren. Ook steun voor de beroepsgroep. Ik wil het niet politiek maken, maar ik hoop dat ze op dit vreselijke moment bescherming krijgen vanuit de politiek.’’ PVV-leider Geert Wilders kreeg bijval uit alle hoeken van de Kamer.

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”