(null)

(null)

Ontvoerders peuter Insiya blijven voorlopig vastzitten

Twee mannen die betrokken waren bij de ontvoering van de 2-jarige peuter Insiya, eind september in Amsterdam, blijven voorlopig vastzitten. De Amsterdamse rechtbank besliste dit vandaag in een pro-forma zitting. De 47-jarige Robert B. en de 59-jarige Frederik S., die tot voor kort in Dedemsvaart woonde, zouden vluchtgevaarlijk zijn. Tijdens de zitting beweerden hun advocaten dat de mannen alleen maar de vader van Insiya wilden helpen.

Quote

Hij geloofde in de liefde van een vader voor zijn kind

Advocaat Frederik S.
Volledig scherm
Peuter Insiya © politie

Justitie heeft acht verdachten van de ontvoering op de korrel, waaronder de steenrijke vader Shezad H. die het meisje zou hebben laten ontvoeren naar India, waar hij woont. Tot nu toe zijn vijf mensen aangehouden, van wie alleen Robert B. en Frederik S. daadwerkelijk vastzitten. Frederik S. wordt gezien als de coördinator van de zeer professionele ontvoering. Waar hij vader Shezad van kent, is onduidelijk.

De kidnap werd uitgevoerd door drie mannen. Verdachte Robert B is er daar een van. Hij was wel in de rechtbank aanwezig, Frederik S niet. Ook dochter Lizzy van Frederik S. is een van de acht verdachten.

De advocaten van Frederik S. en Robert B. stellen dat hun cliënten alleen maar een radeloze vader wilden helpen. Shezad H. was in alle staten nadat moeder Nadia hun dochter in 2015 had meegenomen naar Nederland. Hij beweert dat zij de dochter heeft ontvoerd. 

Autistische zoon
Frederik S. coördineerde de kidnap van afgelopen september. ,,Hij dacht met een goede zaak bezig te zijn, een radeloze vader helpen'', zegt advocate Nancy Dekens. ,,Hij geloofde in de liefde van een vader voor zijn kind.'' De raadsvrouw wil daarom opheffing van de voorlopige hechtenis van S. ,,Frederik draagt zorg voor zijn autistische zoon en zal daarom niet vluchten.''

Ook Robert B. dacht dat het een legale actie was. Volgens zijn advocaat veronderstelde hij dat juist de moeder het meisje onrechtmatig had meegenomen. Hij zou zelfs niet hebben geweten betrokken te zijn bij een ontvoering. Ook vindt hij dat er juist tegen hem geweld is gebruikt door de familie van Insiya en de buurman die hem overmeesterden.
 
Geweld
Officier van justitie Maaike van Kampen gelooft er niks van. ,,Zeker Frederik S, die in het verleden politieman was, had kunnen weten dat een ontvoering niet de juiste manier was.'' Robert B. - die tijdens de ontvoering volgens justitie het meeste geweld gebruikte - had tiewraps en een stroomstootwapen bij zich.

Wanneer Robert B. het woord krijgt, klaagt hij dat hij niet bij zijn geld kan. Hij moet namelijk hoognodig geld overmaken naar zijn vrouw en kind in Colombia. Hij beweert te werken voor overheden en daarom de hele wereld rond te reizen. De 'ontvoering' is Amsterdam was een klusje tussendoor.

Vader Shezad H. wordt gezien als opdrachtgever van de ontvoering. Hij zou onder meer 40.000 euro hebben betaald die Frederik S. moest delen met één andere verdachte. Shezad zit nu met zijn dochtertje Insiya in India. Het wordt lastig hem naar Nederland te halen. Het uitleveringsverdrag dat er ligt, biedt hiertoe onvoldoende mogelijkheden.

De moeder zou het meisje eerder hebben ontvoerd uit India om haar naar Nederland te brengen, beweert de vader. Volgens de advocaat van moeder Nadia Rashid is dit echter grote onzin. ,,We hebben geen enkel gerechtelijk stuk waaruit blijkt dat de vader recht heeft op het kind.''

Ontvoering
Robert B. en Frederik S. zouden 29 september aan de Anfieldroad in Amsterdam de kleine Insiya uit handen van haar oma en tante hebben weggerukt, onder bedreiging van een stroomstootwapen en pepperspray. Bij de ontvoering is het nodige geweld gebruikt.

Een buurman kwam op de commotie af en wist een van de drie ontvoerders, Robert B., ter plekke te vloeren. Insiya woonde in Hoofddorp bij haar moeder Nadia Rashid. Op de dag van de ontvoering was Insiya bij haar oma en tante.

Beide ouders beschuldigen elkaar ervan niet goed voor Insiya te zorgen en leugens te verspreiden.

De zaak gaat 29 maart verder.