'Locatie Delftse Hout uitermate geschikt voor naaktrecreatie'

DelftAcht mannen, in de leeftijd van 44 tot 71 jaar, moesten zich vandaag bij het gerechtshof in Den Haag verantwoorden voor naaktloperij in het Delftse Hout. Ze zijn met behulp van advocaat Gerard Spong in beroep gegaan tegen de boete van 90 euro die ze opgelegd kregen.

Nog altijd hebben de mannen weinig begrip voor de gemeente Delft. Die besloot begin vorig jaar dat naakt recreëren aan het meertje in het Delftse Hout plots verboden was. Dat terwijl ze daar al 30 jaar in adamskostuum van de zon genoten. Ook na het verbod bleven zij gebruik maken van de groenstrook. Met vele boetes in de maanden juli en augustus tot gevolg.

'We hebben dan ook niet het idee dat we iets verkeerd hebben gedaan,' legde een van hen uit. 'Wij vinden de locatie nog steeds uitermate geschikt voor naaktrecreatie.' De advocaat generaal dacht daar anders over. Dat de kantonrechter eerder de mannen had vrijgesproken, kon er bij hem dan ook niet in.

'Onwerkbaar'
'De kantonrechter heeft een criterium geschapen door te zeggen dat als er minder dan 150 recreanten aanwezig zijn, een plek geschikt is voor naaktrecreatie. Dat is een onwerkbaar criterium voor handhaving.' Bovendien, zo stelde hij, is de groenstrook in het Delftse Hout überhaupt niet geschikt voor naaktrecreatie. 'Het strandje wordt daarvoor nu te druk bezocht door overige recreanten. Zij kunnen aanstoot nemen aan de naakte mensen. Ook loopt er een wandelpad langs het naaktstrand en botsen meisjes in bikini bij de toiletten op naakte mannen.'                

Volgens Spong, die ook zelf ooit voor de rechter moest verschijnen vanwege naaktrecreatie en zich mede daarom hard maakt voor de zaak, zit er een hele andere reden achter het sluiten van het Delfste naaktstrand. 'Het gaat om publiekelijk seksueel gedrag. De gemeente wil het strand sluiten vanwege een toename van het aantal herenontmoetingen. De gemeente lijdt bovendien aan strafvorderlijke impotentie: het onvermogen om te handhaven.'               

Dat de gemeente niet wil handhaven heeft een financiële reden, stelt Spong. 'Surveillance zou Delft elke zomer 30.000 euro kosten.' Geld wat de gemeente daar niet aan wil uitgeven. Omdat de gemeente de plek 30 jaar lang wel geschikt achtte voor naaktrecreatie en omdat de gemeente zich niet beroept op het juiste wetsartikel om bloot zonnen te verbieden, pleitte hij daarom voor vrijspraak. Het gerechtshof doet uitspraak op 11 juli.