Volledig scherm
Volgens No Surrender-president Henk Kuipers zou van bedreiging geen sprake zijn. © anp

Locoburgemeester Emmen: ik moest onderduiken na sluiting clubhuis No Surrender

Wethouder en locoburgemeester van Emmen Bouke Arends heeft drie weken ondergedoken gezeten in het buitenland. Aanleiding waren bedreigingen na de sluiting van het clubhuis van motorclub No Surrender begin dit jaar.

Arends komt met het verhaal naar buiten omdat hij vindt dat de dreiging het wezen van onze rechtsstaat aantast. ,,Dit soort dingen komt niet alleen voor in Zuid-Italië maar is ook de praktijk in Nederland", zei hij vanmorgen op NPO Radio 1. De locoburgemeester weet naar eigen zeggen niet wie er achter de bedreigingen aan zijn adres zit. ,,Volgens het Openbaar ministerie was er een link tussen de bedreigingen en de sluiting van het clubhuis van No Surrender. Op advies van het OM zat ik drie weken ondergedoken in Groot-Brittannië."  

Geen arrestaties

Politie en justitie onderzochten de bedreigingen en lieten Arends na die drie weken weten dat de dreiging niet meer reëel was. Daarop mocht hij terugkeren naar huis. Voor zover hem bekend, zijn er geen arrestaties verricht in de zaak. Hij blikt er met gemengde gevoelens op terug. ,,Ik heb hele rare momenten beleefd. Aan de ene kant kun je niet geloven dat iemand jou iets zou willen aandoen, aan de andere kant weet je niet wat je moet doen. Je kunt je gedachten niet goed vormgeven en wil maar één ding: thuis blijven en gewoon aan het werk gaan."

Volgens justitie bleek uit een lopend onderzoek dat zijn leven in gevaar was, zo schrijft het Dagblad van het Noorden. In een gesprek met die krant en NRC noemt Arends de periode ‘bizar’. ,,Het kán niet zo zijn dat bestuurders voor hun leven moeten vrezen als ze een besluit nemen om de rechtstaat te handhaven.

Morrend akkoord

Quote

Zelf mijn moeder wist niet waar ik zat

Bouke Arends

Arends hoorde vrijdag 10 maart van de politie dat er een ernstige bedreiging tegen hem was ontdekt. Dezelfde avond werd hij met zijn vrouw ondergebracht in een hotel ergens in Nederland. Daar kreeg hij op zondag bezoek van hoofdofficier van justitie Jan Eland, die hem adviseerde tijdelijk naar het buitenland uit te wijken. Arends ging morrend akkoord. Direct na die extra beveiligde ceremonie werden Arends en zijn vrouw door de politie richting Groot-Brittannië gebracht.

Daar volgde volgens hem een frustrerende periode van afzondering, waarin hij alleen contact had met Van Oosterhout en met zijn kinderen. Omdat de bedreiging specifiek op Arends was gericht, bleven zij op andere adressen in Nederland. Zij wisten niet waar hun ouders zich bevonden. ,,Zelfs mijn moeder wist niet waar ik zat’’, vertelt Arends.

Over de aard van de bedreiging en de reden waarom er na drie weken geen gevaar meer was, willen zowel hij als het OM niet in detail treden. Het OM laat weten dat het onderzoek naar de bedreiging is afgerond zonder dat er aanhoudingen zijn verricht.

Arends liet het clubhuis van No Surrender medio januari sluiten. Uit taps van de politie zou zijn gebleken dat in het gebouw structureel misdrijven werden gepleegd waaronder drugshandel en geweldsdelicten. Na de sluiting en sloop van het pand opende de motorclub een nieuw clubhuis net over de Duitse grens bij Klazienaveen. 

'Klinkklare onzin'

No Surrender-voorman Henk Kuipers stelt dat zijn club niets te maken heeft met de dreiging. ,,Ik heb Bouke Arends nog gesproken na de sluiting van ons clubhuis. In dat gesprek is geen bedreiging gevallen. Dit verhaal is klinkklare onzin. Als hij écht bedreigd zou zijn, zou de politie dan niet direct iemand hebben opgepakt?”