Volledig scherm
VVD-coryfee Loek Hermans probeert onder de uitspraak van de rechter uit te komen. © anp

Loek Hermans keert zich tegen Meavita-uitspraak

Voormalig VVD-coryfee Loek Hermans probeert onder de uitspraak van de rechter uit te komen, die hem wanbeleid verwijt bij thuiszorgreus Meavita. Een zinloze poging, vindt de FNV, die de schadeclaim onverminderd doorzet.

Hermans noemt het oordeel van de rechter, dat tot zijn aftreden leidde als VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, 'onevenredig hard en onevenwichtig'. Ook zeven andere bestuurders en toezichthouders tekenen bezwaar aan bij het hoogste rechtsorgaan. Het doel: vernietiging van de uitspraak en herziening van de zaak.

In november vorig jaar werd na een jarenlange procedure vastgesteld dat de directie en toezichthouders zich schuldig hebben gemaakt aan wanbeleid, wat leidde tot het faillissement van Meavita in 2009. Het thuiszorgconcern liet een miljoenenschuld achter en dupeerde 100.000 cliënten en 20.000 werknemers. Een deel van hen raakte daarna zijn baan bij een van de nieuwe stichtingen kwijt. Loek Hermans, destijds toezichthouder, was van de chaos en crisis op de hoogte. Hij verzuimde in te grijpen.

Vormfout
De VVD-prominent kan geen bezwaar maken tegen de inhoud en beroept zich daarom op een vormfout: de uitspraak lag al 1,5 jaar in de la, maar is pas eind 2015 openbaar gemaakt, blijkt nu.