Volledig scherm
PREMIUM
© Mark Uyl

Loiza deed wat iedereen moet doen: luisteren. Ook naar jongens met kwetsende meningen

Column Saskia NoortSaskia Noort schrijft op deze plek wekelijks over nieuws dat haar raakt. Deze week keek ze een nieuwe serie van EO, Been There Done That. Ze windt ze zich op over het grote onrecht dat trans-kinderen nog steeds ten deel valt in ons ‘tolerante landje’.

Volledig scherm
© EO

Ik mag van collega Angela de Jong niet over tv schrijven, maar ik ga het toch doen, want ik zag iets moois en dat mag ook wel eens gezegd worden. Van de EO notabene. Been There Done That heet het, hierin ontmoet de BN’er met een probleem een niet-BN’er met hetzelfde probleem. Ik viel in de aflevering over Dewi, een transvrouw aan het begin van haar transitie, die opgroeit in een zwaar christelijk gezin.

Haar broer accepteert haar niet en blijft maar herhalen dat dit alles tegen Gods wil is en op een bepaald moment vergelijkt hij zijn zus zelfs met een dief. Toen Dewi vertelde verder te willen leven als vrouw, zei broerlief: ,,Voor mij ben je dan dood’’, en praatte daarna niet meer tegen haar. Transvrouw Loiza Lamers schoot te hulp.

En dat was het moment waarop het magisch werd en ik niet doorzapte maar bleef hangen, want deze Loiza gaf broer Michael carte blanche om haar te kwetsen. Alle misselijkmakende vooroordelen over transgenders kwamen eruit onder het mom van God en kerk. Hier was een jongen die echt zei wat je allemaal niet meer mag zeggen, maar hij meende en voelde het echt en Loiza gaf geen krimp. 

  1. Stonerrockband Defenestrate geselecteerd voor Popsport NL

    Stonerrock­band Defenestra­te geselec­teerd voor Popsport NL

    Zaterdag jongstleden traden in Muziekcentrum De Bosuil in Weert tijdens de afsluiting van Popsport Limburg 2019 tien jonge, talentvolle acts op die de afgelopen vijf maanden intensief begeleid zijn door Popsport Limburg. De Heerlense stonerband Defenestrate werd in Weert samen met producer/dj Sem uit Roermond geselecteerd voor Popsport NL. Daar krijgen beide een volgend ontwikkelingstraject aangeboden en nemen ze naast een track tevens een videoclip op in de studio van De Staat in Nijmegen.