‘Lok reiziger met extra kortingen terug naar het OV’
Vervoerders moeten reizigers komend jaar met kortingen en vernieuwde abonnementen terug de trein en bus in lokken. Dat zegt reizigersvereniging Rover in aanloop naar het Tweede Kamerdebat van donderdag over het ov.
Delen per e-mail
Door corona krimpen ov-bedrijven als NS, Arriva en Connexxion hun dienstregeling tot 10 procent in. Het kabinet komt weliswaar met 1,5 miljard euro over de brug, maar daarmee wordt slechts tot maximaal 94 procent van de verliezen gedekt.
Rover noemt het begrijpelijk dat er in deze tijd kritisch naar de kosten wordt gekeken, maar mist toekomstperspectief. ,,Kostenbesparingen op korte termijn mogen niet leiden tot verlies van reizigers voor de lange termijn”, stelt directeur Freek Bos. De reizigers keren na de coronapandemie immer grotendeels terug is de verwachting. ,,Groei van het openbaar vervoer is namelijk noodzakelijk voor het behalen van klimaatdoelen, het verminderen van de stikstofuitstoot en het leefbaar houden van onze steden en het platteland.”
‘Alternatieven voor OV-chip’
In aanloop naar het Kamerdebat van donderdag doet de reizigersvereniging daarom een serie voorstellen. Zo pleit Rover voor ‘welkom terug’-kortingen aan reizigers. ,,Ov-reizigers hebben de adviezen van de Rijksoverheid zeer trouw opgevolgd. Velen hebben het ov gemeden. Nu is het tijd hen terug te winnen. Denk aan ‘welkom terug’-kortingen en nieuwe abonnementen die beter aansluiten bij de nieuwe werkelijkheid van thuiswerken.”
Om de terugkeer naar het ov te vergemakkelijken moeten er verder sneller alternatieven voor de ov-chipkaart komen, meent Rover. Met name de mobiel of de bankpas moeten versneld worden ingevoerd. ,,Betalen met de ov-chipkaart is nog steeds een grote drempel voor reizigers die weinig tot geen gebruik maken van het openbaar vervoer. Nieuwe methoden zoals betalen met de bankpas en mobiele telefoon nemen deze drempel weg. Zo kunnen nieuwe reizigers aangetrokken worden.”
De belangenclub wil verder dat de overheid investeert in meer vrije busbanen. Dat maakt het ov aantrekkelijker. ,,Betere doorstroming van bus en tram betekent lagere exploitatiekosten. Reizigers profiteren bovendien van een snellere reistijd. Wie de bus langs de file ziet zoeven, zal eerder overstappen naar het ov. Dit trekt nieuwe reizigers. Als er minder opstoppingen zijn op de wegen biedt dat kansen voor het omzetten van spitsstroken in busbanen.”
Spreiding schooltijden
Ook moeten bushaltes versneld rolstoeltoegankelijk worden gemaakt. Alle bussen zijn dat al, maar de helft van de bushaltes nog niet. Tenslotte moeten vervoerders afspraken maken met scholen en universiteiten om schooltijden beter te spreiden. Daardoor is er minder materieel nodig voor de spits en kunnen voertuigen en personeel beter gespreid over de dag worden ingezet.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
PREMIUM
VIDEO Hun operatie werd uitgesteld door corona: ‘Nog langer wachten kan me mijn baan kosten’
De coronacrisis raakt ook patiënten die iets anders mankeren dan Covid-19 ongenadig. Ziekenhuizen draaien op minder dan de helft van hun normale operatiecapaciteit. Er zijn patiënten die al sinds maart wachten op een behandeling. Voor duizenden mensen zal die te laat komen. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
PREMIUM
‘Die vervoerders mogen blij zijn dat ze geld krijgen is het sentiment in Den Haag’
Pier Eringa zou van Transdev, het moederbedrijf van Connexxion, weer een toonaangevend vervoerder maken. Maar toen kwam corona. Nu krimpen hij en andere vervoerders de dienstregeling in en vreest de Fries voor het gehele openbaar vervoer. ,,We liggen als vervoerders op de ic.”
-
Kabinet stapt eensgezind op: 'We moesten een daad stellen’
Het kabinet stapt op vanwege de toeslagenaffaire en zal demissionair verder gaan. De coalitie neemt gezamenlijk de politieke verantwoordelijkheid voor het drama waarbij duizenden ouders gedupeerd zijn. De aanpak van de coronacrisis moet wel gewoon doorgaan, vinden de ministers. -
Duizenden kaartjes voor jarige Maxx (3) na oproep moeder: ‘Superlief’
Een precies getal heeft Maxx Gernaerts moeder Lina nog niet. Ze schat het aantal kaartjes dat haar jarige zoon kreeg op tegen de drieduizend. De pakjes nog niet meegeteld. -
VIDEO OV uitgekleed: 10 procent dienstregeling bus en trein verdwijnt
Reizigers gaan de crisis in het openbaar vervoer komend jaar flink voelen. Bus- en treinvervoerders krimpen hun dienstregeling tot 10 procent in om grote verliezen als gevolg van de coronacrisis te voorkomen. Veel lijnen gaan in frequentie terug, nachtbussen worden deels opgeheven.