Volledig scherm
© ANP XTRA

Longartsen klagen Staat aan om roken

De Stichting Rookpreventie Jeugd gaat de Nederlandse staat aanklagen vanwege de bestaande relaties met de tabaksindustrie. Vandaag of morgen wordt de regering met een dagvaarding op de hoogte gebracht.


De reden is dat de Nederlandse overheid zich niet zou houden aan het internationale anti-rookverdrag, (de Framework Convention on Tobacco Control) van de Wereldgezondheidsorganisatie, de WHO. Daarin hebben 179 landen, waaronder Nederland, een afspraak ondertekend dat de tabaksindustrie géén invloed kan uitoefenen op het rookontmoedigingsbeleid dat in die landen wordt gevoerd.

Volgens de stichting Rookpreventie Jeugd houdt Nederland zich daar absoluut niet aan. Via de zusterwebsite Tabaknee.nl toont de stichting aan dat de overheid de tabaks- industrie zelfs uitnodigt om haar standpunten in te brengen bij het ontwikkelen van beleid.

Grote aanjagers van de website Tabaknee.nl én van Stichting Rookpreventie Jeugd zijn longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker. In maart 2013 lanceerden zij (in samenwerking met enkele onderzoeksjournalisten) de website Tabaknee.nl.

Die baarde vanaf het begin af aan veel opzien door de keiharde toon waarmee hoogleraren, politici en mensen uit het bedrijfsleven met hun 'stiekeme' steun voor de tabaks- industrie te kijk werden gezet. Zo werd minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport neergezet als de 'minister van de Tabakswerkgevers'.

De Kanter en Dekker voeren al jaren actie tegen roken, maar gingen tot een keiharde aanpak over omdat de tabaksindustrie in hun ogen achter de schermen te veel invloed heeft.

De stichting wijst erop dat er jaarlijks in Nederland twintigduizend doden vallen door roken. Wereldwijd eist de verslaving aan de sigaret zes miljoen doden per jaar.