Loos alarm in Maasstad Ziekenhuis: geen ebola-besmetting

Hulpdiensten zijn gisteravond massaal uitgerukt naar het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Er was een vrouw met een mogelijke ebola-besmetting naar de huisartsenpost gekomen. Uiteindelijk bleek zij de ziekte niet te hebben. 

De vrouw was gisteren teruggekomen uit Congo en voelde zich al dagen heel erg ziek. Ze had koorts en moest braken. Omdat zij uit Congo kwam, werd vermoed dat zij misschien wel besmet was met ebola. 

,,De vrouw is direct in de isolatie-container geplaatst. Ik heb haar samen met een verpleegkundige onderzocht en ondervraagd”, vertelt internist Jan den Hollander. ,,Zij bleek echter niet in een risicogebied te zijn geweest. Na overleg met de landelijk coördinator van het RIVM hebben we geconstateerd dat zij geen ebola heeft. De vrouw zal verder onderzocht worden, want zij is wel degelijk ziek.”

Volledig scherm
Maasstad Ziekenhuis. © MediaTV

Groot alarm

Nadat de vrouw zich meldde werd direct groot alarm geslagen. De huisartsenpost en spoedeisende hulp werden afgesloten. De hulpdiensten schaalden direct op naar een GRIP-2 situatie. Dat staat voor een ‘incident met een duidelijke uitstraling naar de omgeving’.  

Den Hollander vindt niet dat de massale uitruk van hulpdiensten overbodig was. ,,Ebola is een groot risico voor de omgeving en die moet te allen tijde beschermd worden.”

Uit voorzorg waren 31 mensen in quarantaine geplaatst. Ook kinderen. Zij mochten uiteindelijk vlak voor middernacht weer naar buiten. Iedereen bij en in het ziekenhuis was blij dat het loos alarm bleek te zijn. Volgens een vrouw die samen met haar dochter en neefje en nichtje op de huisartsenpost was, heerste er binnen ‘een gespannen situatie’. ,,We wisten lange tijd niet wat er aan de hand was. Toen er eindelijk duidelijkheid was, werd er gelachen en gehuild. Iedereen was lief voor elkaar en ook behulpzaam.”

Een man zat lange tijd in spanning omdat zijn zus, zwager en nichtje nog in het ziekenhuis waren. Constant belde hij met hen. ,,Ik ben heel erg opgelucht dat het toch geen ebola is en dat we nu naar huis kunnen.”

Ebola-centrum

De afgelopen jaren zijn er in Nederland tientallen meldingen geweest van patiënten die besmet zouden zijn met ebola. In alle gevallen werd de ziekte niet ontdekt. Als er wel ebola was geconstateerd bij de vrouw, dan was zij in een speciale huls gewikkeld en met een ambulance afgevoerd naar het ebola-centrum in Leiden of Utrecht. De mensen die in quarantaine waren gezet hadden zich in dat geval zeker twee tot drie weken - de incubatietijd - dagelijks moeten temperaturen en bij verhoging moeten melden bij de GGD.

Ebola is een zeldzame, maar ernstige infectieziekte die bloedingen in het lichaam veroorzaakt. De ziekte is alleen besmettelijk via direct lichamelijk contact. De kans op overlijden is groot.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.