Volledig scherm
Ferdy Roet © Olaf Kraak

Loterijverlies verliest rechtszaak, gratis trekking Staatsloterij gaat door

De gratis trekking van de Staatsloterij op 27 mei gaat gewoon door. Claimorganisatie Loterijverlies van Ferdy Roet probeerde de trekking via de rechter te laten verbieden, maar de rechtbank oordeelde in zijn nadeel.

De gratis trekking op 27 mei is bedoeld als goedmaker voor het feit dat de Staatsloterij tussen 2000 en 2008 deelnemers misleidde over de winstkansen. Onverkochte loten bleken namelijk ook mee te draaien in de trekkingen. De Staatsloterij werd hier in 2015 door de Hoge Raad voor veroordeeld. 

Iedereen

Met een andere claimorganisatie dan Loterijverlies kwam de Staatsloterij overeen om als goedmaker een gratis loterij te organiseren voor deelnemers uit de periode 2000-2008. In praktijk kan ongeveer iedereen aan deze loterij (met 13,5 miljoen in de pot) deelnemen.

De organisatie Loterijverlies, dat de zaak over de misleiding ooit aanspande, is het hier niet mee eens. Zij vindt dat de Staatsloterij de bedrogen deelnemers uit 2000-2008 het geld van al hun gekochte loten moet terugbetalen en wilde daarom deze gratis trekking verhinderen. Om dat te bereiken daagde Loterijverlies de Kansspelautoriteit dinsdag voor de rechter, omdat zij toestemming heeft gegeven voor deze gratis trekking. 

Maar de rechter oordeelt dat de trekking gewoon door kan gaan omdat deelname vrijwillig is. Wie nog steeds z'n geld terug wil van de Staatsloterij, hoeft niet mee te doen en kan gewoon een claim indienen. Volgens de rechter is Loterijverlies geen belanghebbende in deze zaak, omdat het besluit tot de ontheffing is gericht tot de Staatsloterij en niet tot de deelnemers of Loterijverlies.

Afdwingen

De Staatsloterij is nog lang niet af van rechtszaken. Het bedrijf Litigation Investments hoopt via de rechter een uitspraak af te dwingen over de hoogte van de schadevergoeding die de Staatsloterij moet betalen aan miljoenen deelnemers.

  1. Geen cel maar tbs voor ontoerekeningsvatbare Haagse steker Malek F.

    Geen cel maar tbs voor ontoereke­nings­vat­ba­re Haagse steker Malek F.

    Malek F. (33) is vanmiddag in de rechtbank Schiphol volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het neersteken van drie mensen op 5 mei 2018 in Den Haag. Volgens de rechter heeft F. volledig onder invloed van psychose gehandeld. Er was geen sprake van een terroristisch motief, wel handelde F. met voorbedachte rade: hij kocht een mes om ‘zijn duivelsaanbidders’ aan te vallen.