Luchtmacht lanceert eigen satelliet
Zestig jaar nadat de Russen de allereerste satelliet ooit de ruimte in schoten, krijgt ook Nederland zijn eigen kunstmaan. De Nederlandse ‘Spoetnik’ gaat voor defensie inlichtingen verzamelen, het weer in de ruimte monitoren en dient als postbus om zeer gevoelige informatie van en naar troepen op het slagveld te sturen.
Vandaag tekent de luchtmacht tijdens een wapenbeurs in Rotterdam de contracten en gaan meerdere bedrijven met de bouw van de ‘Brik II’ aan de slag. Defensie levert zelf de sensoren aan waarmee het wil experimenteren in de ruimte. De lancering staat voor de zomer van 2019 gepland.
De allereerste satelliet van het Nederlandse leger is vooral een experiment in het ontdekken van militair nut en noodzaak, maar de verwachtingen zijn hooggespannen. Defensie denkt hiermee nog accurater en sneller informatie over het slagveld te vergaren.
Een capaciteit die steeds onmisbaarder wordt, want oorlogen winnen legers allang niet meer met een gevecht van staal tegen staal, maar met de beste inlichtingen. ,,We weten nog niet precies hoe we dit middel uiteindelijk willen inzetten, maar we gaan op zoek naar een niche waarmee we ons kunnen onderscheiden. En we zien dit vooral als een demonstratie van waar we allemaal tegenaan lopen als we dit serieus willen oppakken’’, zegt majoor Bernard Buijs, hoofd van het bureau Space van de luchtmacht.
Kunstmanen
Dat de ruimte enorme potentie heeft, daarvan zijn ze bij de luchtmacht wel overtuigd. Veel bedrijven laten nu al hun eigen satellieten rondzweven om bijvoorbeeld wagenparken wereldwijd te beheren.
Lange tijd gingen er kunstmanen zo groot als vrachtwagens de ruimte in, maar nu satellieten steeds kleiner worden, was opereren vanuit de ruimte nog nooit zo goedkoop. Het budget van defensie voor deze operatie is 2,5 miljoen euro ,,Een jaar of acht geleden waren we het veelvoudige kwijt geweest’’, zegt Buijs.
De satelliet moet minimaal drie jaar lang blijven werken. Elk jaar langer beschouwt Defensie als mooi meegenomen omdat satellieten in de ruimte nogal wat te verduren krijgen met de sterke ioniserende straling van de zon. Uiterlijk over 25 jaar komt de nano-satelliet terug naar aarde en verbrandt in de dampkring.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
4
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
met video
Het lijkt vrij koel te blijven tot en met 13 juni, daarna weer warmer zomerweer
Het hemelvaartweekend staat voor de deur, maar zomerse taferelen zijn voorlopig ver te zoeken. Het wordt een stuk frisser. -
PREMIUMupdate/met video
Arnhemse buurt geschokt na vondst dode naakte vrouw op straat, politie dringend op zoek naar man
In Arnhem is gisteravond laat een zwaargewonde vrouw aangetroffen. Ze is volgens buurtbewoners naakt, midden op straat gevonden. Hulp kwam te laat. Ze overleed ter plekke. De politie is dringend op zoek naar een man die mogelijk betrokken is bij de dood van de vrouw. -
PREMIUMrechtszaak
Vrouw verliest 30.000 euro door Tinder-relatie met agent: ‘Was één grote leugen’
Als Cem O. (30) zegt dat zijn dochtertje van anderhalf jaar leukemie heeft en alleen een peperdure behandeling in Amerika haar kan redden, schiet zijn vriendin te hulp. Dat had ze beter niet kunnen doen: O., een Rotterdamse agent, blijkt een gehaaide oplichter. -
podcast
Over de ‘fucking’ linkse fusie en waarom het kabinet het niet over racisme wil hebben
Het mag nog geen fusie heten, maar de samenwerking tussen PvdA en GroenLinks wordt steeds inniger en dat is best een goed idee denken experts. Het kabinet worstelt ondertussen met de definitie van racisme en met het tekort aan woningen, ook voor vluchtelingen.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUMDiversiteit/met video43
Kenners schrikken: nu al 46 colleges met alleen mannelijke wethouders
Van de 154 gemeenten waarin wethouders zijn voorgesteld aan de raad of reeds zijn benoemd, zijn er 46 met alleen mannelijke wethouders, zo toont een analyse van deze site aan. Van de in totaal 601 wethouders zijn er 164 vrouw. Dat komt neer op zo’n 27 procent.