Lustkapper op heterdaad betrapt in Gronings park

UpdateLustkapper Harry S. (54) uit Emmen is afgelopen weekend op heterdaad betrapt in het Noorderplantsoen in Groningen terwijl hij het haar van een 22-jarige studente aan het bijpunten was. De vrouw meldde zich bij de politie maar kon geen aangifte doen omdat geen strafbaar feit was gepleegd. S. werd vanmorgen veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf voor een winkeldiefstal. 

De nietsvermoedende studente zat in het park te studeren toen ze door de nepkapper werd benaderd. Een oplettende voorbijganger herkende de man van de televisie, begon te filmen met zijn mobieltje en waarschuwde zijn slachtoffer. Toen de filmer lastige vragen begon te stellen, ging S. er vandoor, zo is te zien op het filmpje van Dagblad van het Noorden op Youtube (zie ook hierboven).

Geen strafbaar feit
Volgens een politiewoordvoerder kan de politie niets tegen de man beginnen. 'Het knippen van iemands haar is geen strafbaar feit. De vrouwen geven bovendien vaak toestemming en hun kapsels worden doorgaans niet door de man geruïneerd,' zegt hij.

Toch roept de zegsman 'slachtoffers' van de lustkapper op zich bij de politie te melden. 'Wij kunnen dan de hulpverleners van de man op de hoogte brengen van het feit dat hij weer actief is.'

Veroordeling
Harry S. werd vanmorgen veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie weken wegens het stelen van drie blikjes alcohol uit een supermarkt in Groningen, in juni dit jaar. De lustkapper moet zich nu laten behandelen voor zijn psychische problemen, meldt RTV Drenthe.

De man is herhaaldelijk veroordeeld voor diefstallen en werd in 2009 veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur voor aanranding. De rechtbank kwam tot de conclusie dat S., destijds werkzaam bij de groenvoorziening, een 'unieke drang' heeft om in haar te kroelen en wrijven. Op de vraag wat hij met haar heeft, antwoordde de man dat hij het 'mooi werk' vindt. 'Ik heb er helemaal geen seksuele gevoelens bij', verklaarde hij. 

Minstens tien slachtoffers
De lustkapper ruïneerde sinds medio mei de coupes van minstens tien jonge vrouwen in Groningen. Telkens handelde hij onder de naam van kapsalon De Hoofdzaak in het centrum van de stad. Die kreeg zoveel slachtoffers over de vloer dat de politie werd ingeschakeld. 

Alle slachtoffers waren volgens de eigenaresse van de kapsalon tussen de 20 en 25 jaar oud. Ze wonen in studentenhuizen in de omgeving van het Zuiderdiep en de Westerhaven en hoefden als 'model' niet te betalen voor de knipbeurt. 

De lustkapper dook vier jaar geleden voor het eerst op in Drenthe. De man doet zich voor als kapper en kickt erop om aan het haar van vrouwen te zitten.  Hij kwam vorig jaar in het nieuws door het Undercover-programma van Alberto Stegeman.

Volledig scherm
Lustkapper Harry S. uit Emmen ontmaskerd door Alberto Stegeman. © Screenshot Undercover in Nederland