Volledig scherm
Een ooievaar-paar met jongen. © Caroline Walta

'Maak van onze Haagse ooievaar de nationale vogel'

Stichting Stork roept alle Hagenaars op om voor woensdag 11 november 23.59 uur hun stem uit te brengen op de ooievaar als nationale vogel. De verkiezing van de nationale vogel is een initiatief van het radioprogramma Vroege Vogels.

De makers van het Vara-programma vinden het maar vreemd dat veel landen een nationale vogel hebben en Nederland niet. Denk aan de zeearend van de Verenigde Staten, de haan van Frankrijk, de torenvalk van de Belgen of het vrij recent door de Britten tot nationale vogel gekozen roodborstje.

Vandaar dat Vroege Vogels zelf een verkiezing op poten zette die zondagochtend 15 november zijn ontknoping kent. Tot woensdag middernacht kan er nog gestemd worden op een van de tien uitverkoren vogels: blauwe reiger, boerenzwaluw, grutto, kievit, koolmees, merel, ooievaar, roodborst en ijsvogel. Tien bekende Nederlanders hebben zich opgesteld als ambassadeur van een specifieke vogel.

Voor het Haagse bestuurslid Monique van den Broek van de landelijke stichting Stork kan er vanuit Den Haag eigenlijk maar op een gevederde vriend gestemd worden. ,,De ooievaar: het symbool van de stad.''

Volgens Van den Broek telt de regio Haaglanden een tiental broedende ooievaars-paren. ,,In Mariahoeve zitten er een paar op de schoorstenen van wat flats, Rijswijk heeft een stelletje en in Leidschendam-Voorburg zitten er een paar waaronder bij de molen de Vlieger. En in Delft, bij de A13 tegenover de Ikea, zit al jaren een paartje.'' In heel Nederland zouden er tegen de duizend paartjes zijn.

Overigens verwacht het Stork-bestuurslid ook stemmen uit andere delen van het land. ,,In Drenthe en Friesland zitten aardig wat ooievaars, net als langs de grote rivieren.'' Als extra 'stemmentrekker' voor de ooievaar noemt ze verder de grootte van de vogel. ,,Het is de grootste van de tien genomineerde vogels én het valt me op dat mensen altijd enthousiast reageren als ze een ooievaar zien. Dat is bij een merel of reiger toch minder.''

Een ander pluspunt van de ooievaar werd door Vroege Vogels-ambassadeur Frédérique Spigt aangesneden in de uitzending waarin zij mocht pleiten voor 'storkie'. ,,Deze vogel heeft ons toch allemaal bij onze ouders bezorgd, dat doet geen andere vogel haar na!'' aldus de Rotterdamse zangeres.

Stemmen kan via www.vroegevogels.vara.nl