Maar drie op de tien Poolse immigranten wonen na vijf jaar nog in Nederland
In 2011 kwamen bijna 63 duizend Polen naar Nederland om werk te zoeken. Een klein deel daarvan bleef hier ook wonen, waaronder Oskar Kolodziejski; hij wil hier nooit meer weg.
Van de 62.800 Polen die in 2011 in Nederland aankwamen, was bijna de helft na een jaar alweer weg. Dit meldt het CBS. Maar drie op de tien Polen was na vijf jaar nog steeds in Nederland te vinden. Oskar Kolodziejski (31) kwam al in 2006 naar Nederland vanuit Jelenia Góra, een stad in het zuidwesten van Polen. ,,We hadden de kans om een makkelijker leven te leiden in Nederland.” Samen met zijn vader kwam hij hierheen. Niet veel later volgden ook zijn moeder en zussen.
Drie groepen
Kolodziejski snapt wel waarom zoveel Polen binnen vijf jaar weer terugkeren naar hun thuisland. ,,Er zijn drie groepen Polen in Nederland. De eerste groep komt hier alleen om geld te verdienen. Zij wonen hier niet echt, ze werken alleen als plukker bijvoorbeeld. Zodra ze wat geld verdiend hebben gaan ze weer terug naar Polen. De tweede groep woont hier echt. Ze zijn hier met hun gezin, maar leren bijvoorbeeld geen Nederlands. Hun plan is ook om ooit weer terug te keren naar Polen. De derde groep wil hier permanent blijven. Ze leren de taal, hebben een huis. Deze mensen zijn niet anders dan de gemiddelde Nederlander.”
Zelf hoort hij bij de derde groep. ,,Als ik vandaag terug zou gaan naar Polen, zou ik meer verdienen dan in Nederland, en ik verdien nu niet slecht. De overheid werkt daar niet zo goed als in Nederland, dus ondanks dat ik meer zou verdienen, zou ik niet een beter leven leiden.”
Poolse vrouwen investeren in hun toekomst hier, Poolse mannen in hun toekomst in Polen
Dat Kolodziejski hier wil blijven wonen, betekent niet dat emigreren altijd makkelijk is geweest. In Nederland is hij een bedrijf gestart in het leggen van tegels. Voor één van zijn eerste klussen werd hij echter nooit betaald. Toch gaf hij niet op en zette hij door. Ook zijn moeder en zus zijn ondernemend; zijn moeder heeft een eigen catering en zijn zus is schoonheidsspecialiste.
Kolodziejski woont met zijn gezin in Lelystad, vlakbij Zeewolde waar relatief gezien de meeste Polen wonen.
Groter geluk
Martijn Hendriks, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, onderzoekt het geluk van migranten en snapt ook dat veel Polen uiteindelijk weer terugkeren. ,,Gemiddeld worden migranten 20 procent gelukkiger, maar dat is een gemiddelde van alle migranten. Daar horen asielzoekers bij, maar inderdaad ook Polen. Oost-Europese migranten hebben vaak een kleinere gelukswinst dan migranten uit bijvoorbeeld Afrika of het Midden-Oosten.”
Migranten die terugkeren hebben daar vaak twee redenen voor. ,,Het kan zijn dat hun doel bereikt is. Veel Polen komen hierheen om geld te verdienen. Met dat geld willen ze dan bijvoorbeeld een bedrijf beginnen in Polen, of een huis bouwen. Daarnaast kan het ook zo zijn dat hun migratie geen succes was. Mensen worden het gelukkigst van hun migratie naar Nederland als zij uit een minder ontwikkeld land komen. Polen is misschien niet zo ontwikkeld als Nederland, maar het is nog altijd best ontwikkeld.”
Meer vrouwen dan mannen
Na vijf jaar zijn er meer Poolse vrouwen in Nederland gebleven dan Poolse mannen. ,,Mannelijke Poolse migranten laten hun familie vaak tijdelijk achter en sturen geld naar hun familie om in hun toekomst te investeren. Ze migreren met de bedoeling om weer terug te keren. Vrouwen investeren in hun toekomst hier, mannen in hun toekomst in Polen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
PREMIUM21
Zonder waarschuwing stond huurder Stefan na één jaar op straat: ‘Je wordt genaaid waar je bij staat’
Stefan Bonestroo uit Arnhem kreeg van de ene op de andere dag te horen dat zijn huurcontract van een appartement aan de Steenstraat na één jaar niet verlengd zou worden. Bonestroo en zijn huisgenoot moesten halsoverkop op zoek naar nieuwe woonruimte, terwijl het appartement opnieuw in de verhuur kwam. Voor veel meer geld. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
column11
Ik ben voor inclusie, maar ‘mensen die menstrueren’ gaat me te ver
Debby Gerritsen schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMGeld & Geluk
Esther: ‘De auto hebben we voor de luxe, met het ov kom ik niet op de golfbaan’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ze doen veel op de fiets en drinken elke dag wijn bij het eten. Het makkelijkste geven Marcel en Esther geld uit aan concerten van Duran Duran en Sting.
-
PREMIUM
Spijker van 13 centimeter gevonden in lichaam verdachte McDonald’s-moorden in Zwolle
De 33-jarige Veysel Ü., de verdachte van de McDonald’s-moorden in Zwolle, is ernstig gewond geraakt in de penitentiaire inrichting in Dordrecht. Hij heeft een spijker met een lengte van 13 centimeter in zijn lichaam geslagen en moest met spoed worden geopereerd. Zijn naam is niet naar buiten gebracht, maar diverse bronnen, ook bij justitie, bevestigen dat het om Veysel Ü. gaat. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
Opluchting bij nabestaanden: twee jaar tbs erbij voor dader van huiveringwekkende gezinsmoord
Richard Harteveld, de man die in 2005 zijn gezin uitmoordde om ‘ruimte te maken’ voor de komst van zijn minnares, blijft nog minstens twee jaar in zijn tbs-behandeling. Dit tot opluchting van de (groot)ouders van de nabestaanden. Harteveld zelf had de rechter twee weken geleden gevraagd of over maximaal één jaar zijn tbs beëindigd kon worden.