Maar drie op de tien Poolse immigranten wonen na vijf jaar nog in Nederland
In 2011 kwamen bijna 63 duizend Polen naar Nederland om werk te zoeken. Een klein deel daarvan bleef hier ook wonen, waaronder Oskar Kolodziejski; hij wil hier nooit meer weg.
Delen per e-mail
Van de 62.800 Polen die in 2011 in Nederland aankwamen, was bijna de helft na een jaar alweer weg. Dit meldt het CBS. Maar drie op de tien Polen was na vijf jaar nog steeds in Nederland te vinden. Oskar Kolodziejski (31) kwam al in 2006 naar Nederland vanuit Jelenia Góra, een stad in het zuidwesten van Polen. ,,We hadden de kans om een makkelijker leven te leiden in Nederland.” Samen met zijn vader kwam hij hierheen. Niet veel later volgden ook zijn moeder en zussen.
Drie groepen
Kolodziejski snapt wel waarom zoveel Polen binnen vijf jaar weer terugkeren naar hun thuisland. ,,Er zijn drie groepen Polen in Nederland. De eerste groep komt hier alleen om geld te verdienen. Zij wonen hier niet echt, ze werken alleen als plukker bijvoorbeeld. Zodra ze wat geld verdiend hebben gaan ze weer terug naar Polen. De tweede groep woont hier echt. Ze zijn hier met hun gezin, maar leren bijvoorbeeld geen Nederlands. Hun plan is ook om ooit weer terug te keren naar Polen. De derde groep wil hier permanent blijven. Ze leren de taal, hebben een huis. Deze mensen zijn niet anders dan de gemiddelde Nederlander.”
Zelf hoort hij bij de derde groep. ,,Als ik vandaag terug zou gaan naar Polen, zou ik meer verdienen dan in Nederland, en ik verdien nu niet slecht. De overheid werkt daar niet zo goed als in Nederland, dus ondanks dat ik meer zou verdienen, zou ik niet een beter leven leiden.”
Poolse vrouwen investeren in hun toekomst hier, Poolse mannen in hun toekomst in Polen
Dat Kolodziejski hier wil blijven wonen, betekent niet dat emigreren altijd makkelijk is geweest. In Nederland is hij een bedrijf gestart in het leggen van tegels. Voor één van zijn eerste klussen werd hij echter nooit betaald. Toch gaf hij niet op en zette hij door. Ook zijn moeder en zus zijn ondernemend; zijn moeder heeft een eigen catering en zijn zus is schoonheidsspecialiste.
Kolodziejski woont met zijn gezin in Lelystad, vlakbij Zeewolde waar relatief gezien de meeste Polen wonen.
Groter geluk
Martijn Hendriks, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, onderzoekt het geluk van migranten en snapt ook dat veel Polen uiteindelijk weer terugkeren. ,,Gemiddeld worden migranten 20 procent gelukkiger, maar dat is een gemiddelde van alle migranten. Daar horen asielzoekers bij, maar inderdaad ook Polen. Oost-Europese migranten hebben vaak een kleinere gelukswinst dan migranten uit bijvoorbeeld Afrika of het Midden-Oosten.”
Migranten die terugkeren hebben daar vaak twee redenen voor. ,,Het kan zijn dat hun doel bereikt is. Veel Polen komen hierheen om geld te verdienen. Met dat geld willen ze dan bijvoorbeeld een bedrijf beginnen in Polen, of een huis bouwen. Daarnaast kan het ook zo zijn dat hun migratie geen succes was. Mensen worden het gelukkigst van hun migratie naar Nederland als zij uit een minder ontwikkeld land komen. Polen is misschien niet zo ontwikkeld als Nederland, maar het is nog altijd best ontwikkeld.”
Meer vrouwen dan mannen
Na vijf jaar zijn er meer Poolse vrouwen in Nederland gebleven dan Poolse mannen. ,,Mannelijke Poolse migranten laten hun familie vaak tijdelijk achter en sturen geld naar hun familie om in hun toekomst te investeren. Ze migreren met de bedoeling om weer terug te keren. Vrouwen investeren in hun toekomst hier, mannen in hun toekomst in Polen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Twee meisjes komen om door aanrijding met auto in Coevorden
Twee jonge meisjes zijn vanmiddag omgekomen door een aanrijding met een auto in Coevorden (Drenthe). -
PREMIUM
Ibrahim (25) wil jongeren inspireren: ‘Ik heb nooit gedacht dat ik iets níet kan’
Jongeren met een niet-westerse achtergrond kunnen het ver schoppen als ze zelf óók meer in kansen denken. Ibrahim Jabri uit Utrecht wil met zijn drie bachelor- en drie masterdiploma’s een inspiratiebron zijn. ,,Ik heb nooit gedacht dat ik iets níet kan.’’ -
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live. -
PREMIUM
Selfies met Baudet vanachter een plastic scherm: ‘Voor de duidelijkheid: ik ga mij niet laten vaccineren’
De coronasceptische Thierry Baudet is de enige lijsttrekker die dag na dag de straat op gaat in de verkiezingscampagne, zoals vandaag in Harderwijk. En passant trekt hij vast de betrouwbaarheid van de verkiezingen in twijfel. -
PREMIUM
Ondernemers houden horeca met kunst- en vliegwerk overeind: ‘Overleven is voor nu goed genoeg’
Meer dan vier maanden zijn zij al gesloten, en de gifbeker is nog niet leeg. Deze krant volgt elf horecazaken rond het Caterplein in Apeldoorn. Hoe overleven zij de winter, de crisis en de verveling? ,,Ik heb geen doel meer in mijn leven.’’
-
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden. -
Weer een dagrecord gesneuveld, nu officieel de vroegste lenteweek ooit gemeten
Voor de vierde dag op rij is in De Bilt het datumrecord gebroken. Het werd om 12.30 uur 16,9 graden. En daarmee is nóg een record gesneuveld: niet eerder werden er vijf winterdagen met 15 graden en meer op het hoofdstation genoteerd, meldt Weerplaza. Het is zelfs zo zacht, dat deze week weerkundig gezien het stempel ‘lente’ krijgt. -
‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over.