Volledig scherm
Maarten Schilders ontvangt zijn eremedialle van burgemeester Anton van Aert © Tom Valstar/fotomeulenhof

Maarten redde twee meisjes uit brandend huis

Maarten Schilders uit Best redde twee buurmeisjes uit het huis dat door hun vader in brand was gezet. Donderdag kreeg hij als eerbetoon een medaille opgespeld van het Carnegie Heldenfonds.

Quote

Het is een hel geweest daarboven; ze zaten als ratten in de val

Maarten Schilders

Schilders speelde een cruciale rol bij de redding van zijn twee buurmeisjes bij een brand in hun woning. De bovenverdieping stond op 20 maart in vuur en vlam.

Schilders hoorde zijn twee buurmeisjes gillen: 'Ik ga dood, ik ga dood'. ,,Maar ze konden niet naar buiten, omdat het rolluik dicht zat. Het is een hel geweest daarboven; ze zaten als ratten in de val. Op een gegeven moment kregen we al schreeuwend contact, wisten zij dat ik er was. Ze kregen met veel pijn en moeite het luik op een kier en plots zag ik twee koppies naar buiten komen."

Er was geen tijd te verliezen. De jongste (8) sprong - aangespoord door de oudste (15) - in de armen van Schilders. Haar zus volgde.

Naweeën
Schilders waardeert de onderscheiding, maar beschouwt zijn eigen optreden allerminst als heldhaftig of manmoedig. ,,Zoiets doe je gewoon, klaar", zegt de vrachtwagenchauffeur. Nog dagelijks ondervindt hij de naweeën van die nacht. Bij het vangen van het oudste meisje scheurde hij een pees in zijn knie.

Het bestuur van het Carnegie Heldenfonds was tevens bijzonder aangesproken door de uitspraak van Schilders tijdens een bewonersavond. Daar vertelde hij dat hij het opgelopen letsel er graag voor over heeft gehad omdat anders beide buurmeisjes de brand niet zouden hebben overleefd.