Maastricht drinkt carnavalsbier toch uit glas

MAASTRICHT - Maastricht mag tijdens het komende carnaval toch gewoon bier uit glazen drinken. Burgemeester Onno Hoes (VVD) van Maastricht heeft zijn eerdere bierglazenverbod voor het komende carnaval ingetrokken. Dat maakte de gemeente vandaag bekend.

Hoes schort zijn verbod voor één jaar op. Tijdens het carnaval bekijkt de gemeente hoe kroegbazen, carnavalsvierders en hulpdiensten met het bierglas omgaan en hoe ze onveilige situaties voorkomen. Na het carnaval wordt dat geëvalueerd.

Volgens de gemeente zouden gebroken bierglazen zorgen voor veel snijwonden onder carnavalsvierders en lekke banden bij hulpdiensten. Om die reden besliste Hoes in december dat in Maastricht met carnaval alleen nog bier en limonade uit plastic bekers mocht worden gedronken. Dat leidde tot een storm van verontwaardiging in de Limburgse hoofdstad.

De meeste fracties in de gemeenteraad van Maastricht spraken zich woensdag tijdens een commissievergadering uit tegen het bierglasverbod van Hoes. De belangrijkste carnavalsvereniging van Maastricht, de Tempeleers, protesteerde omdat het verbod zonder het gebruikelijke overleg met de vereniging tot stand is gekomen.

,,Ik heb gewikt en gewogen en het bierglasbesluit een jaar opgeschort. Maastricht bewijs me dat glas tijdens carnaval hier wel veilig is!'', twitterde Hoes vrijdagmiddag na afloop van overleg met een delegatie van kroegbazen. Die beloofden ook zelf maatregelen te treffen om overlast door kapotte bierglazen te voorkomen. (ANP)